14 IULIE 1917

172

Anul trecut am avut plăcerea şi cinstea de a vă prezenta sărbătoarea naţională a Franţei, povestindu-vă ce s-a întâmplat. De data aceasta vă voi spune ce se va întâmpla. 14 iulie este mâine şi, pentru defilarea de pe Champs Elysees, totul va trebui să fie perfect.

Preşedintele american şi soţia sa, Melania, au sosit azi-dimineaţă la aeroportul din Orly pentru o vizită oficială de două zile. Primul drum l-au făcut la Ambasada Statelor Unite din Place de la Concorde. Invitaţi de preşedintele Republicii, Emmanuel Macron, ei vor asista la defilarea de mâine, marcată de cei 100 de ani de la intrarea în război a soldaţilor americani împotriva Germaniei în Primul Război Mondial. O călătorie simbolică, dar şi politică.

Printre trupele americane prezente se află prima divizie de infanterie. Este prima divizie care a sosit în Franţa în Primul Război Mondial. Cei 190 de soldaţi ai acestei unităţi care vor defila consideră aceasta o mare onoare. Măsurile de securitate mobilizează zeci de agenţi ai serviciilor secrete americane şi franceze şi 3.500 de poliţişti. Azi, la ora 15.45, Emmanuel Macron l-a primit oficial pe Donald Trump, cu prilejul unei ceremonii la Hôtel National des Invalides. Dimineaţa, Melania Trump s-a dus la spitalul Neker ca să-i viziteze pe copiii bolnavi. În momentul în care vă scriu, este la catedrala Notre-Dame din Paris, cu Brigitte Macron, înaintea unei plimbări cu un vaporaş pe Sena.

Pe la ora 8.45, înainte de a părăsi Casa Albă de la Washington, preşedintele american a publicat acest text entuziast: „Sunt gata de a pleca în Franţa la invitaţia preşedintelui Macron pentru a sărbători căderea Bastiliei şi centenarul intrării în război a soldaţilor americani împotriva Germaniei în Primul Război Mondial”.

Este exact ce va face având, alături de el zeci de mii de turişti din lumea întreagă, care vin special la Paris pentru marea defilare.

(Visited 11 times, 11 visits today)