16 cazuri de meningo-encefalite, confirmate în România. Un bolnav, la Constanța!

136

16 cazuri de meningo-encefalite, confirmate în România. Un bolnav, la Constanța!

Ministerul Sănătății anunță că, în perioada 9 mai – 30 august a acestui an, au fost confirmate, la nivel național, 16 cazuri de meningo-encefalite cu virus West Nile, fiind înregistrate șase decese, dintre care trei la București și câte unul în județele Buzău, Brăila și Olt. Autorităţile sanitare dau asigurări că acestea sunt cazuri sporadice şi că nu există riscul producerii unei epidemii. Reamintim că la Constanța a fost confirmat un singur caz.

Potrivit medicilor, 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt totuşi simptome precum febră ridicată şi dureri puternice de cap, persoanele respective trebuie să meargă de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ca măsuri de protecţie, ministerul recomandă evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată, cum ar fi parcuri, păduri, ape stătătoare, utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari, montarea de plase de protecţie împotriva ţânţarilor, desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

Florentina BOZÎNTAN