Academia americană de film va avea sâmbătă o reuniune specială pentru a discuta acuzațiile împotriva lui Weinstein

35

Academia americană de film, care decernează premiile Oscar, a anunțat miercuri că va avea o întrunire specială sâmbătă pentru a discuta acuzațiile împotriva producătorului Harvey Weinstein, relatează Reuters.

92c6134e-16ae-45e7-bf98-5c7649596518

"Academia găsește comportamentul descris în aceste alegații împotriva lui Harvey Weinstein drept respingător, detestabil și în antiteză cu standardele înalte ale Academiei și ale comunității creatoare pe care aceasta o reprezintă", a anunțat Academia într-un comunicat.

"Consiliul guvernatorilor va avea o reuniune specială sâmbătă, 14 octombrie, pentru a discuta alegațiile împotriva lui Weinstein și orice acțiuni susținute de Academie", se mai menționează în textul citat.

Purtătoarea de cuvânt a lui Weinstein, Sallie Hofmeister, nu a răspuns până acum solicitării Reuters de a comenta comunicatul Academiei.

Tot miercuri, Weinstein a fost suspendat din Academia britanică de film (BAFTA). "În lumina recentelor alegații foarte grave, BAFTA l-a informat pe Harvey Weinstein că statutul său de membru a fost suspendat, cu începere imediată", a anunțat academia într-un comunicat.

Weinstein a primit un Oscar în 1999 în calitate de producător al "Shakespeare in Love", câștigător la categoria cel mai bun film.

Conducerea festivalului de film de la Cannes a acuzat și ea, miercuri, "comportamentul de neiertat" al producătorului american, relatează AFP.

"Am aflat cu consternare despre acuzațiile de hărțuire și de violențe sexuale aduse recent lui Harvey Weinstein, profesionist din domeniul cinema-ului ale cărui activitate și reușite sunt cunoscute tuturor și care i-au permis să vină la Cannes mai mulți ani și să aibă numeroase filme selecționate la Festivalul internațional de film, unde este o prezență obișnuită", au scris Pierre Lescure și Thierry Frémaux, președintele și delegatul general al celui mai prestigios festival de cinema din lume, într-un comunicat postat online pe site-ul festivalului.

"Aceste fapte țin de un comportament de neiertat care nu poate suscita decât o condamnare clară și fără apel", au adăugat cei doi.

"Gândurile noastre se îndreaptă spre victime, cele care au avut curajul să depună mărturie și toate celelalte. Fie ca această afacere să contribuie la denunțarea, încă o dată, a unor practici grave și inacceptabile", au conchis ei.

Harvey Weinstein, în vârstă de 65 de ani, este acuzat că a hărțuit sexual tinere actrițe, modele și angajate încă din anii '90. Actrițe celebre au depus public mărturie în acest sens, printre care Mira Sorvino, Rosana Arquette, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Emma de Caunes și Judith Godreche, care au descris avansuri sexuale insistente ale puternicului producător, cel mai adesea în camera sa de hotel.

Trei femei l-au acuzat de viol — vedeta italiană Asia Argento, actrița Lucia Evans și o altă femeie care a dorit să-și păstreze anonimatul. Prin intermediul unui purtător de cuvânt, Weinstein a afirmat că toate relațiile sale sexuale au fost cu acordul partenerelor.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor online: Anda Badea)