Academia Romana: Centenarul – un bun prilej de a discuta despre Romania si de a ne bucura impreuna

39

Centenarul Marii Uniri este un bun prilej de a discuta despre Romania, de a ne bucura impreuna, toti romanii, indiferent unde se afla ei astazi, de succesul unui proiect politic pentru care promotorii sai vor trebui omagiati cum se cuvine, se precizeaza intr-un comunicat al Biroului Prezidiului Academiei Romane transmis joi AGERPRES.

“1 decembrie 1918 este un bun prilej de a ne bucura impreuna, toti romanii, indiferent unde se afla ei astazi, de succesul unui proiect politic pentru care promotorii sai vor trebui omagiati cum se cuvine. A fost clipa astrala a acestui popor, care vine sa incununeze un proiect politic amplu, sofisticat si urmat cu acribie, indiferent de conjuncturi. A fost un succes. Incepand cu anii ’30, Romania a intrat deja pe o panta ascendenta in dezvoltarea ei socio-economica, dar tocmai cand astepta sa culeaga fructele efortului politico-economic colosal pentru Unire”, afirma sursa citata in documentul cu titlul “Academia Romana si Centenarul Marii Uniri”.

Potrivit Academiei, “Centenarul este un bun prilej de a discuta despre Romania, Romania pe care am mostenit-o de la bunicii nostri, Romania pe care o construim noi astazi si Romania pe care o vom lasa mostenire copiilor si nepotilor nostri”.

“Academia Romana este perfect constienta ca Centenarul nu este si nu trebuie sa fie exclusiv despre trecut. Centenarul este despre prezentul Romaniei si despre viitorul ei. Performanta stramosilor nostri de la 1 decembrie 1918 devine oglinda pe care o punem astazi in fata noastra si, in raport cu ce vedem in oglinda, ne comparam noi, cei de azi si proiectele noastre prezente si viitoare”, se arata in document.

De asemenea, se afirma ca, desi “razboiul si, ulterior, ocupatia sovietica au surpat cel mai mare proiect statal pe care Romania moderna l-a avut vreodata”, “prin succesul lui 1 decembrie 1918, romanii trebuie sa inteleaga ca nu este inscrisa nici in ‘gena romaneasca’, nici in ‘psihologia poporului roman’, nici in geografia sau religia lui vreo fatalitate a esecului si a infrangerii”.

“Din moment ce romanii au repurtat, mai ales la 1 decembrie 1918, succese politice sau strategice marcante, interne si internationale, inseamna ca se poate. Iar daca acum nu se poate, esecul este exclusiv al nostru, al celor de azi, care nu mai pot, la 100 de ani de la Unire, sa se ridice la inaltimea inaintasilor. 1 decembrie 1918 este semnul explicit al faptului ca pentru esecurile de azi nu putem da vina pe nimeni, decat pe noi insine. Centenarul ne reaminteste, intempestiv, ca nu avem, in realitate, nicio scuza”, precizeaza comunicatul.

Subliniind deschiderea pentru afirmarea menirii si misiunii sale de for activ in a gazdui si organiza dezbateri legate de viitorul Romaniei, Academia Romana respinge asa-zise “‘dezbateri’ menite sa puna sub semnul intrebarii ordinea europeana post-imperiala si post-Trianon” si care “incearca sa impuna forme de reorganizare a statului roman fara nicio relevanta europeana si sa declanseze ‘referendumuri’ pentru a pune pe harta separatismelor potentiale ale Europei si regiunea noastra, inclusiv sau in primul rand Romania”.

“Tratatul de la Trianon, democratia liberala, principiile wilsoniene care au stat la baza reconstructiei europene, pax americana – sunt pentru Romania reperele esentiale ale devenirii ei ulterioare. (…) Academia Romana, asa cum a facut-o de fiecare data, respinge asemenea abordari. Nu poate fi vorba despre tensiuni sau confruntari interetnice intr-o Romanie care este model in regiune din acest punct de vedere si dincolo de ea.

Intr-o Romanie care a facut Unirea cea Mare de la 1 decembrie 1918 fara sa existe niciun razboi civil sau confruntare violenta pe teritoriul Transilvaniei. Romanii, maghiarii sau germanii nu s-au luptat in 1918 pentru sau contra Unirii. Pentru cei care astazi vor sa pescuiasca in ape tulburi, lectia istorica a Unirii si a consensului supraetnic de atunci este mai vie ca oricand”, precizeaza Biroul Prezidiului Academiei.

Totodata, “Academia Romana nazuieste si va face tot ce ii este in putinta ca anul Centenarului sa nu devina nici prilej de vrajba, nici prilej de tensiuni etnice”.

“Cel mai clar semn al reconcilierii pe fond, nu pe forma, romano-maghiare ar fi o sarbatorire impreuna, la cel mai inalt nivel politic si diplomatic – Bucuresti-Budapesta – a Centenarului romanesc. Suntem constienti insa ca nu ne putem bucura cu totii la fel in 2018. Dar bucuria unora si tristetile altora nu trebui transformate in instrumente de lupta politica”, se mai arata in document.