Academia Suedeză, care decernează Nobelul pentru Literatură, a ales doi noi membri

22
Academia Suedeză, forul care decernează premiul Nobel pentru Literatură, a anunţat marţi alegerea a doi noi membri, potrivit DPA.

Scriitorii Ingrid Carlberg (58 de ani) şi Steve Sem-Sandberg (62 de ani) urmează să-şi preia mandatul pe 20 decembrie, a mai precizat Academia.

Odată cu alegerea lui Carlberg şi a lui Sem-Sanberg, forul alcătuit din 18 membri nu mai are poziţii vacante.

Cei doi îi înlocuiesc pe Goran Malmqvist, care a decedat în urmă cu un an, şi pe Kristina Lugn, care a murit în prima parte a acestui an.

Săptămâna trecută, academia a desemnat-o pe poeta americană Louise Gluck laureata premiului Nobel pentru Literatură din acest an.

Premiul pentru Literatură este una dintre distincţiile înfiinţate de industriaşul suedez Alfred Nobel, alături de cele din domeniul ştiinţelor şi pentru pace.

Carlberg a lucrat mulţi ani la importantul cotidian suedez Dagens Nyheter. Anul trecut, a publicat o biografie cuprinzătoare despre Nobel.

Sem-Sandberg este un autor prolific, critic şi traducător. Este cunoscut pentru romanele sale istorice printre care ''The Emperor of Lies'', despre un ghetou din Al Doilea Război Mondial din oraşul polonez Lodz şi comandantul acestuia, Chaim Rumkowski.

Membrii Academiei Suedeze sunt aleşi pe viaţă. În urma scandalului sexual şi a unor presupuse conflicte de interese apărute în noiembrie 2017, Academia a trecut printr-o reformă structurală. Printre modificări se numără şi o revizuire a statutului din 1786 care le permite membrilor să demisioneze din for.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)