Acord de grant semnat de Trade and Development Agency şi Nuclearelectrica; Zuckerman: Un pas în consolidarea cooperării bilaterale

7
Un acord de grant a fost semnat miercuri între Trade and Development Agency (USTDA) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, remarcând la eveniment că acesta este încă un pas înainte în consolidarea relaţiei bilaterale în domeniul Energiei.

Grantul este acordat pentru asistenţă tehnică în vederea dezvoltării soluţiilor de tip "Reactor Modular Mic" (SMR) în România.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Asistenţa tehnică oferită de USTDA va veni în sprijinul eforturilor României de a include tehnologia SMR în strategia sa energetică naţională. Prin această asistenţă se va identifica o listă scurtă de locuri compatibile cu tehnologia SMR, se vor analiza opţiunile pentru tehnologia SMR şi se vor întocmi foi de parcurs în vederea acordării de licenţă pentru fiecare loc selectat. SNN a selectat compania Sargent & Lundy, cu sediul în Illinois, în vederea acordării de asistenţă.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

La semnarea care a avut loc online au participat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica şi Todd Abrajano, directorul General şi de Operaţiuni al USTDA.

Ambasadorul SUA a vorbit, în acest context, de relaţia bilaterală în domeniul energiei.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

"Semnarea de astăzi a grantului acordat Nuclearelectrica de către Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) reprezintă un pas foarte important în consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei şi, chiar mai important, în dezvoltarea economică a României pe viitor", a spus Zuckerman.

El a amintit de Memorandumul de înţelegere semnat recent pe tema cooperării în domeniul energiei nucleare de uz civil. Zuckerman a vorbit, pe larg, despre oportunităţile pe care le are România, odată ce îşi va dezvolta sectorul energetic. "Eforturile sporite le vor asigura viitoarelor generaţii şansa de a avea un viitor economic stabil în propria ţară", a arătat diplomatul.

Totodată, Zuckerman a abordat şi tema independenţei energetice în cazul ţării noastre. "Grantul acesta este un pas înainte spre viitorul energetic flexibil pe care România îl merită. Cred că cu tărie că, având în vedere vastele surse potenţiale de energie din România, de la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră la Cernavodă, odată ce va funcţiona la parametri maximi, la energia hidroelectrică, potenţialul de a folosi energia solară şi acum, cu SMR-urile, România va fi unul din exportatorii majori de energie nu doar în Europa de Est, ci şi în întreaga Europă", a spus diplomatul.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

"Azi, cu susţinerea financiară a USTDA, facem primul pas în pregătirea viitorului energetic al României. Azi facem un pas spre tehnologia producerii energiei de mâine. Cred că este un start bun pentru decarbonizarea atât de necesară în industria energetică a României", a afirmat, la rândul său, Cosmin Ghiţă.

Directorul general Nuclearelectrica a vorbit şi de proiectele de viitor. "Nu doar că lucrăm împreună la proiectul Cernavodă, început cu ani în urmă, un proiect ce a fost un standard de excelenţă pentru România, ci căutăm şi următorul loc pentru următorul Cernavodă", a spus el. AGERPRES/(A,AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)