Acord între România și Portugalia pentru cooperare în domeniul apărării

107

Miniștrii apărării român și portughez, Vasile Dîncu și Helena Carreiras, au semnat joi, 19 mai, un acord de cooperare între guvernele celor două țări în domeniul apărării. 

Războiul din Ucraina, declanșat de Federația Rusă, a arătat încă o dată necesitatea creșterii capabilităților de apărare și a rezilienței. Cu toate că riscul ca România să fie vizată direct în viitorul apropiat de o agresiune militară din partea unei puteri revizioniste, cum este Federația Rusă, este aproape inexistent, autoritățile au pregătit mai multe măsuri cu scopul creșterii nivelului de securitate.

Pe lângă majorarea bugetului Ministerului Apărării de la 2% din PIB la 2,5% din PIB (n.r. – rămâne de văzut dacă acești bani vor fi cheltuiți cu folos), începând cu anul viitor, și stabilirea unui grup de luptă al NATO pe teritoriul țării, autoritățile urmăresc și îmbunătățirea cooperării în materie de securitate cu alte state.

Acord între România și Portugalia

În acest sens, Guvernul României a încheiat joi un acord cu cel al Portugaliei.

„Noul Acord va contribui atât la extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, cât și la întărirea colaborării în contextul NATO și UE, creând astfel premisele consolidării relațiilor româno-portugheze, bazate pe obiective convergente atât la nivel european, cât și la nivel aliat”, au transmis reprezentanții MApN.

Potrivit aceleași surse, în cadrul discuțiilor dintre cele două părți, „au fost abordate subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, la eforturile aliate destinate consolidării posturii NATO de descurajare și apărare, în special în regiunea Mării Negre, precum și la aspecte legate de relatiile bilaterale, cu accent pe importanța actualizării cadrului juridic al cooperării în domeniul apărării”.

 

 

Articolul Acord între România și Portugalia pentru cooperare în domeniul apărării apare prima dată în Main News.

Source: New feed