Acordul-cadru pentru organizarea Festivalului Europalia România, semnat la Bruxelles

227

Acordul-cadru pentru organizarea Festivalului Europalia România, care se va desfășura în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020 în Belgia și în alte state din Europa, a fost semnat joi la Bruxelles, țara noastră având statut de invitat.

b25a9804-5b4a-4c62-a624-0e0f4bafee9e

Sursa foto: Ministerul Culturii și Identității Naționale / Facebook

Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român transmis joi AGERPRES, documentul a fost semnat, pentru partea română, de ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, și de contele Georges Jacobs de Hagen, președintele Europalia International.

Documentul stabilește termenii în care se va desfășura colaborarea dintre România și Europalia International pentru pregătirea și organizarea ediției Europalia România.

Ministerul Culturii coordonează proiectul și colaborează cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român, Ministerul Turismului și Secretariatul General al Guvernului.

"Tot ce e important a fost consemnat în acest acord. E esențial că suntem o echipă și că avem aceleași obiective. Există o puternică motivație și implicare în acest proiect pe care dorim să îl realizăm împreună. Așteptăm cu nerăbdare prezența României la Festivalul Europalia 2019 — 2020", a declarat contele Georges Jacobs de Hagen, președintele Europalia International.

La rândul său, ministrul Culturii a caracterizat festivalul drept "o bună oportunitate prin care putem să facem cunoscută cultura română și valorile ei".

"Suntem onorați să fim partenerii dumneavoastră pentru cea de-a 50-a ediție a Europalia. Acest festival este o bună oportunitate prin care putem să facem cunoscute cultura română și valorile ei", a precizat Lucian Romașcanu.

Președintele ICR, Liliana Țuroiu, a apreciat că "Europalia are o mare însemnătate pentru România, nu doar prin prisma anvergurii în sine a acestui Festival Internațional, ci și prin poziționarea sa în timp".

"În anul 2019, acest eveniment va fi o continuare a exercițiului Președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă o prezență foarte puternică a țării noastre în Capitala Belgiei. Cu siguranță, 2019 va fi Anul României la Bruxelles, fapt care ne motivează să avem o strategie care să creeze un echilibru între promovarea patrimoniului românesc și promovarea artiștilor contemporani", a subliniat președintele ICR.

La ceremonie au mai participat Alexandru Oprean, secretar de stat MCIN, Cosmin George Dinescu, secretar general MAE, Ana Ivan, secretar general ICR, Cristian Negrilă, reprezentant la nivel de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, Claudiu Marin, director Relații Internaționale ICR, Oana Duca, director adjunct Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, Adrian Bucur, consilier al secretarului de stat, MCIN, Mihaela Popescu, consilier Serviciul Afaceri Europene, direcția Relații Internaționale și Afaceri Europene, MCIN și Răzvan Popovici, coordonatorul general Europalia România.

Festivalul Europalia, Sezonul cultural România — Franța, aniversarea centenarului Marii Uniri și a Războiului de Întregire a Neamului, alături de Președinția română a Consiliului UE conturează un cadru prielnic pentru promovarea culturii române prin importante manifestări de diplomație culturală. România a obținut în luna mai a anului trecut statutul de țară invitată de onoare la ediția din anul 2019 a Festivalului Europalia.

Potrivit Acordului-cadru, "Festivalul se distinge prin manifestări culturale și artistice de înalt nivel, reflectând atât trecutul țării, cât și vitalitatea creației contemporane".

Europalia a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, muzică, film, literatură, educație culturală. Printre țările invitate de onoare la edițiile precedente s-au numărat: Italia (1969 și 2003), Franța (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federația Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015). În 2017, țara invitată va fi Indonezia.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Daniela Juncu)