ActiveWatch: Legiuitorii s-au gândit să alinieze și AGERPRES în galeria de instituții controlabile

33

ActiveWatch apreciază că modificările propuse la legea de funcționare AGERPRES riscă să alinieze agenția națională de presă "în galeria de instituții controlabile" și atrage atenția asupra faptului că la dezbaterile de miercuri, de la Comisia pentru cultură și media din Senat, societatea civilă a fost prezentă, dar ignorată "cu desăvârșire".

58129461-cef0-4c34-b33b-abe465db8afb

"Ieri, la Comisia pentru cultură și media din Senat, societatea civilă și-a făcut cu brio datoria de bibelou pe mileul transparenței decizionale, fiind prezentă, dar ignorată cu desăvârșire, la dezbaterile cu privire la modificarea legii de funcționare a agenției naționale de presă AGERPRES. Foarte pe scurt, contextul arată în felul următor: conducerile televiziunii publice (TVR) și ale radioului public (SRR) pot fi destituite oricând, pe criterii pur politice, prin respingerea în Parlament a raportului de activitate anual al instituțiilor, ceea ce prinde de minune atunci când tocmai ai câștigat alegerile și ai nevoie să-ți faci viața mai ușoară. În contextul în care Legea de funcționare a televiziunii și radioului public (nr. 41/1994) permite un control politic permanent, legiuitorii s-au gândit să alinieze și AGERPRES în galeria de instituții controlabile", se arată articol semnat de Radu Răileanu, coordonator de proiecte la ActiveWatch.

Potrivit articolului menționat, care poartă titlul "AGERPRES în gheara politică", în cazul agenției naționale de presă, Parlamentul "a scăpat o 'eroare' " în Legea de funcționare nr. 19, adoptată în 2003 și amendată în 2010, directorul neputând fi demis de Parlament decât dacă este incompatibil, condamnat penal sau aflat în incapacitatea de a-și exercita funcția.

"Adică politicul nu poate să intervină în demiterea managementului. Inacceptabil! Așa a apărut proiectul de lege înregistrat cu numărul L330 / 2017, inițiat de un grup de senatori PSD, care vrea să aducă normalitatea politicii dâmbovițene și la AGERPRES, astfel încât directorul să poată fi dat afară pe modelul TVR și SRR. Până să ajungă la Comisia pentru cultură și media din Senat, proiectul de lege a trecut fără probleme și pe la Comisia juridică și pe la Guvern și a primit aviz pozitiv și în Comisia pentru buget din Senat unde, însă, o senatoare a îndrăznit să ceară ca, totuși, criteriile pe baza cărora poate fi demis directorul să fie cuantificabile și a reușit ca amendamentul acesta să fie acceptat", a menționat sursa citată.

Reprezentantul ActiveWatch mai precizează că a fost prezent, miercuri, la audierile de la Comisia pentru cultură și media, la care au luat, de asemenea, parte directorul AGERPRES și reprezentantul Federației Sindicale Mediasind.

"Degeaba am atras atenția asupra pericolelor imixtiunii politicului în agenda editorială și pierderii predictibilității funcționării instituției. Degeaba am cerut, la rândul nostru, criterii obiective, cuantificabile și transparente de evaluare a managementului agenției naționale de presă și am spus că modelul de control exercitat asupra TVR și SRR este departe de a fi optim. Comisia a votat favorabil proiectul de lege, fără a aduce niciun fel de amendamente formei propuse de inițiator. Societatea civilă a fost considerată bună de senatori doar pentru legitimarea procesul decizional și ca o bifă la capitolul transparență. Și dacă tot suntem la bife de transparență: oare cerem prea mult de la Comisia pentru cultură și media a Senatului dacă o rugăm să menționeze pe site și rezoluțiile luate cu privire la proiectele de legi pe care le discută? Nu de alta, dar de pe pagina Comisiei aflăm doar ce proiecte de lege sau subiecte se discută, nu și rezultatele discuțiilor", se arată în articol.

În ce privește televiziunea și radioul publice, ActiveWatch apreciază că acestea sunt "un permanent teatru de război politic, miza controlului celor două instituții fiind importantă" pentru partidele politice.

"Situația s-a manifestat cel mai acut în cazul TVR, unde arareori președinții-director general au reușit să mențină mandatele de patru ani, de multe ori părăsind fotoliul de PDG după doi ani sau chiar mai puțin. Mai clar, din cauza prevederilor defectuoase ale legii, pe care acum partidele din coaliția de guvernare doresc sa le introducă și în legea AGERPRES, niciunul dintre CA-urile televiziunii publice, de după anul 2000, nu și-a dus mandatul la bun sfârșit", a precizat aceeași sursă.

Comisia de cultură a Senatului a dat miercuri, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de completare a Legii de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Presă AGERPRES prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate a instituției.

Directorul General al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Alexandru Ion Giboi, afirma, miercuri, într-o declarație de presă, că votul pozitiv pentru modificarea Legii nr. 19/2003 acordat de Comisia de cultură a Senatului reprezintă un răspuns la "ordinul politic de a subordona AGERPRES".

"Comisia a votat acordarea unui raport pozitiv proiectului de lege. Probabil, ordinul politic de a subordona Agenția Națională de Presă AGERPRES a fost mai puternic decât argumentele profesionale, de bun-simț, pe care le-am prezentat în fața Comisiei, atât în nume propriu, cât și în numele MEDIASIND, EANA, FEJ, SEEMO. Nici semnalul de alarmă tras de Consiliul Europei, prin publicarea cazului AGERPRES pe platforma sa de susținere a protecției jurnalismului, cu nivelul doi de alertă, nu a putut sta în calea nevoii de control politic manifestată de inițiatorii proiectului de lege și asumată, la rândul lor, de senatorii prezenți la așa-zisa dezbatere", a spus Giboi.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a anunțat, joi, că va iniția din poziția de senator reformarea legii de funcționare a AGERPRES, ca organism profesionist de comunicare al statului român, egal cu TVR și SRR și cu o subordonare politică cât mai redusă, precizând că acest lucru "are legătură cu un principiu și nu cu un director general".

"Am declarat public că îmi doresc ca AGERPRES, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român, egale unele cu altele și cu o subordonare politică cât mai redusă (nu cred că se poate crea un mecanism de funcționare fără implicare politică, Parlamentul trebuie să joace un rol). Voi iniția, din poziția de senator, reformarea legii de funcționare a AGERPRES, conform celor de mai sus", a afirmat, într-un comunicat transmis AGERPRES, Romașcanu.

AGERPRES/ (AS — autor: Irinela Vișan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)