ACTORI & PERSONAJE Nikolaj Coster-Waldau știe ce vrea de la personajul Jaime Lannister în sezonul 8 al “Game of Thrones”

235

Timp de șapte sezoane am fost martorii evoluției personajului Jaime Lannister, de la narcisistul plin de sine, cu părul lung, elegant dar și arogant și disprețuitor cu toată lumea, care a schilodit un copil nevinovat pentru că i-a aflat secretul relației incestuoase cu sora sa geamănă, Cersei, până la soldatul devotat și marcat de un sentiment al datoriei care îi transcende acțiunile și care l-a transformat într-unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale universului Game of Thrones. Orbit de iubirea și loialitatea pe care i-o poartă, el i-a rămas alături reginei Cersei până în ultimul episod al seriei 7, deși simțul moralității îl împingea departe de aceasta și de șerpăria intrigilor din capitala Westerosului, King's Landing. La sfârșitul ultimului episod al seriei 7 Jaime se rupe însă de Cersei și, credincios promisiunii făcute, pleacă pentru a-și oferi serviciile de soldat în singurul război care contează, cel dintre viață și moarte.

f805630a-e443-4fac-8efc-7b1546c91b71

Ultimul episod a avut de toate. La Winterfell s-a făcut dreptate și lordul Petyr Baelish, cel care a jucat rolul păpușarului care ținea în mâini firele atâtor intrigi timp de șapte sezoane, a fost redus la rolul de marionetă al cărei fir a fost tăiat de surorile Sansa și Arya Stark. Am aflat și originea lui Jon Snow, fostul bastard confirmat ca singurul pretendent legitim la tronul celor Șapte Regate și am asistat și la înfiriparea unei relații cu regina Daenerys, legătură ale cărei semințe otrăvite vor rodi în sezonul viitor. Toate aceste evenimente erau însă preconizate și așteptate de fanii seriei cu sufletul la gură. De aceea, pentru mulți, punctul culminant al episodului a fost scena emoționantă și neașteptată dintre Cersei și Jaime.

Sezonul 7 s-a derulat pe repede înainte, neglijând în anumite momente evoluția personajelor în favoarea acțiunii, pentru a pregăti deznodământul din sezonul 8. Scenariștii au oferit însă spațiul necesar evoluției relației dintre Jaime și Cersei, primul reprezentând, până la urmă, singura umbră de umanitate care mai încerca să mai salveze ce mai era de salvat din lipsa de scrupule și de empatie a reginei. La sfârșitul episodului însă, acest binom inseparabil s-a rupt în sfârșit, iar regina a rămas, pentru prima oară, singură.

Jaime, soldatul credincios și ibovnicul reginei a înțeles în sfârșit că aceasta este animată doar de propriul interes, iar în fața unei amenințări care pune în cumpănă întreaga omenire, a ales să-și urmeze onoarea și principiile morale. După ce inițial a fost de acord cu armistițiul propus de Jon și Daenerys pentru a-și concentra eforturile în lupta împotriva armatei morților-vii, Cersei îi dezvăluie lui Jaime că a plănuit încă de la început să-și trădeze noii aliați pe care dorește să-i lase să lupte singuri în fața Regelui Nopții și a armatei sale de morți vii, pentru ca apoi să-i lovească pe la spate cu ajutorul unei armate de mercenari care urmează să-i vină în ajutor. Cersei nu vrea să lupte de partea celor vii, ea luptă încă pentru tron, iar Jaime refuză să o mai ajute. Atunci când îl amenință pe Jaime că îl va pune pe Munte să-l omoare, acesta îi întoarce spatele și pleacă spunându-i simplu: "Nu te cred".

Într-un interviu acordat revistei Esquire, actorul Nikolaj Coster-Waldau dezvăluie care este însemnătatea acestor cuvinte și încotro se îndreaptă personajul său, Jaime Lannister, în sezonul 8, precum și ce l-a convins pe personajul său să o părăsească pe Cersei.

Dar ce s-a schimbat în cursul scurtei dar intensei întâlniri cu Cersei? "În cele din urmă, el (Jaime) a putut vedea ceea ce era deja clar pentru toată lumea. Sau în cele din urmă i-a ajuns. S-a săturat. Mereu trebuie să crezi în ceva și întotdeauna trebuie să crezi că lupți pentru cauza bună. (Jaime) putea să-și repete că regatul este invadat — că Daenerys Targaryen și călăreții Dothraki sunt niște invadatori care încearcă să ia ce este al nostru și că trebuie să ne apărăm în fața lor. Până aici se mai putea discuta. El știa cum a fost și regele nebun și a văzut ce pot face dragonii și că aceștia nu sunt niște drăguțe animale de companie. Dar acum a văzut cine este adevăratul inamic, a văzut morții-vii și știe că aceasta este singura amenințare care contează. El crede că invazia acestora trebuie oprită cu orice preț. Îl crede pe Jon Snow. Îl crede pe fratele său și o crede pe Daenerys care a spus că a văzut cum mărșăluiesc 100.000 de morți-vii spre Westeros", a spus Nikolaj Coster-Waldau.

Personajul său este mulțumit de faptul că regina pare să ia decizia corectă. Rezistența împotriva Regelui Nopții este imperativă. Vor vedea cum vor rezolva conflictul succesiunii la Tronul de Fier după aceea. Înainte, Cersei îi spunea că trebuie să lupte împotriva acestor invadatori străini aduși de Daenerys, însă acum ea este cea care îi spune că a tocmit o armată de invadatori străini care va lupta pentru Casa Lannister. "Nimic nu mai are sens. Ceea ce îi spune Cersei este greșit în mod fundamental pe orice scară morală. Ea nici nu-l mai respectă. El a rămas doar un soldat al reginei, un soldat care trebuie să facă ce i se spune. Regina și sora sa nu-i mai acordă niciun fel de considerație și respect ca om, ca sfătuitor, ca partener de viață și lui Jaime i-a ajuns".

Atunci când i-a spus că va porunci să fie omorât și Jaime i-a răspuns că nu o crede, pentru Nikolaj Coster-Waldau nu a fost ca și când nu și-ar fi crezut sora în stare de o astfel de crimă. Însemnătatea acelor cuvinte este legată mai mult de sfârșitul relației lor, de deziluzia iubirii pentru o femeie care nu o merită și de asumarea deciziei de a o părăsi. "De ce i-a luat atât de mult (lui Jaime), doar Dumnezeu știe, dar a făcut până la urmă și acest pas".

Spectatorii nu au fost singurii uimiți că Jaime a părăsit-o pe Cersei și este încă în viață. Încă nevenindu-i să creadă, Nikolaj Coster-Waldau pune acest lucru pe seama faptului că poate Muntele nu a înțeles ordinul stăpânei sale sau că aceasta a fost atât de uluită să-și vadă credinciosul frate plecând încât nu a mai avut reacție.

"Sunt două lucruri: Fie Muntele nu a înțeles semnul pe care i l-a făcut Cersei, așa că ar putea trage o scenă în sezonul 8 în care regina să i se plângă lui Qyburn că acest monstru nu este antrenat corespunzător. Sau poate că i-am dat eu semnalul să nu facă nimic și am reușit să-l zăpăcesc de tot. (Cersei) încă are sentimente pentru mine și cred că nu i-a venit să creadă ce a văzut. Este confuză din cauza celor întâmplate. Nu îl credea în stare pe Jaime să o facă. Așa cum i-a spus: 'Nimeni nu mă părăsește'. În mod evident, Jaime avea întreaga sa viață pusă la picioarele reginei, ce era bine pentru ea, cum să-i fie aproape. Există un moment de uluială și neîncredere că el ar putea să o părăsească. Dar, din nou, ar putea fi și faptul că micuțul său monstru, pe care-l ține pe post de gardă de corp, nu a înțeles ce trebuie să facă. E destul de greu de cap. Dar, asta e problema când întorci pe cineva din morți: se întâmplă să fie foarte tălâmb și trebuie să-i dai ordine cât se poate de clare".

După acest ultim dialog cu Cersei, personajul lui Jaime poate fi văzut pe cal, părăsind singur capitala Westerosului, sub norii grei de zăpadă care lasă să cadă primii fulgi și ne amintesc (pentru a câta oară?) că iarna, și odată cu ea Regele Nopții, a venit. Nikolaj Coster-Waldau ne spune că personajul său a plecat convins că trebuie să-și unească cu toții forțele pentru a lupta cu această umbră care coboară dinspre nord. Soarta omenirii este în joc.

"Îl vedem cum își acoperă mâna de aur cu o mănușă și știe că trebuie să contacteze pe unul dintre comandanții forțelor lui Daenerys, fie că este vorba despre Jon Snow sau de oricine altcineva, pentru că pătrunde în teritoriul inamic și oricine îl poate recunoaște după mâna de aur. Încearcă să ajungă la război înainte de a fi omorât de soldații Casei Stark, dar pentru asta va avea nevoie de puțin noroc. Sper să ajungă acolo, dar cine știe… S-ar putea să primesc scenariul episodului 1 din Sezonul 8 și să citesc că Jaime se întâlnește cu un soldat al Casei Stark și că este omorât. Aș fi dezamăgit, pentru că am reușit să ajung atât de departe cu personajul meu!".

Însă mai mult decât de moartea personajului său, Jaime se teme ca nu cumva scenariștii să-i transforme cadavrul într-un zombi în armata Regelui Nopții. "Mi-e frică să nu mă transforme și pe mine într-un mort-viu. Știu că unele personaje principale vor fi transformate și sper să nu mă număr printre ele. Asta ar însemna trei ore în plus la machiaj, în fiecare dimineață. Știu că dacă David Benioff și Dan Weiss (scenariștii și producătorii seriei — n.r.) citesc asta s-ar putea să li se pară o idee bună".

Cât despre direcția în care a pornit personajul său la sfârșitul Sezonului 7, actorul crede că este "direcția cea bună", adică spre nord. "Cred că li se va alătura celorlalți din nord. Până la urmă toate cele cinci săbii din oțel Valyrian trebuie să lupte împreună împotriva inamicului comun".

Până la ultimul sezon al seriei va trece însă cel puțin un an, dacă nu cumva va fi lansat în cursul anului 2019. Tot ceea ce se știe deocamdată este că filmările vor începe din luna octombrie. De obicei, filmările la un nou sezon din "Game of Thrones" începeau în luna august și se încheiau în februarie, însă Sezonul 8 va avea doar șase episoade, spre deosebire de cele zece episoade ale sezoanelor 1 — 6 și cele șapte episoade ale Sezonului 7 . Este adevărat însă că aceste șase episoade vor fi mai lungi și mai încărcate de acțiune.

"În octombrie ne întoarcem pe platourile de filmare și termin munca la un film denumit 'Domino'. Dar abia de atunci începe distracția … și am senzația că filmările la acest (ultim) sezon se vor întinde pe vreo 4000 de ani. Probabil că voi ieși la pensie când vom termina. (Râde și continuă) Nu, mai am câteva proiecte la care voi lucra. Voi fi destul de ocupat. Sper totuși să nu mor în primul episod din Sezonul 8, dar cine poate ști?".

AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Florin Ștefan, editor online: Andreea Lăzăroiu)