Afganistan: 13 civili, uciși în atacuri ale SUA; forțele americane au deschis o anchetă

251

Treisprezece civili, membri ai aceleiași familii, au fost uciși miercuri în atacuri aeriene americane care i-au vizat pe talibani în estul Afganistanului, au declarat joi responsabili locali afgani, conform AFP.

d8cdd5fa-acb1-40aa-8f23-edf30c639e88

Forțele americane din Afganistan au indicat "că au cunoștință de un incident în districtul Pol-e Alam, în provincia Logar, cu potențiale victime civile".

"A fost deschisă o anchetă oficială", se arată într-un comunicat.

Potrivit unor oficiali americani citați de DPA, cel puțin 12 civili au fost omorâți în atac.

Saleem Saleh, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Logar, a spus pentru AFP că forțele americane desfășurau o operațiune comună cu trupele afgane în satul Dasht-e-Bari, când au fost atacate de insurgenți talibani.

"Forțele străine au ripostat, iar talibanii s-au ascuns în locuințele civililor din apropiere. Apoi ele au cerut întăriri aeriene care au bombardat casele, făcând victime în rândul civililor", a explicat el.

"Treisprezece civili au fost uciși în atacuri, iar 15 au fost răniți. Toți erau membri ai aceleiași familii, inclusiv femei și copii", a precizat el.

"Cel puțin 12 talibani, între care mai mulți comandanți, au fost de asemenea uciși în operațiune", a adăugat el.

Shahpoor Ahmadzai, un purtător de cuvânt al poliției provinciale, a confirmat derularea faptelor și că bilanțul a fost de 13 civili morți și 15 răniți.

Conflictul din Afganistan se intensifică, iar civilii plătesc în continuare un tribut foarte greu. În acest an au fost înregistrate cele mai multe decese în rândul civililor de la începutul statisticilor în 2009. Numai în cursul primului semestru din 2017, 1.662 de persoane au fost ucise și peste 3.500 rănite, conform ONU.

Pentagonul a dezvăluit miercuri că 11.000 de militari americani sunt prezenți în acest moment în Afganistan, un număr mult mai mare decât cel de 8.400 menționat până acum.

Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump, revenind asupra promisiunii de campanie de a retrage SUA din Afganistan, a deschis calea pentru trimiterea a mii de soldați suplimentari — până la 3.900 de militari, conform Pentagonului.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)