AIEA: Iranul își respectă angajamentele în cadrul acordului nuclear

212

Iranul își respectă angajamentele în cadrul acordului nuclear încheiat cu marile puteri în 2015 la Viena, potrivit unui raport trimestrial al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dat publicității joi și considerat crucial înaintea unei intervenții a președintelui american Donald Trump în Congresul SUA în luna octombrie în legătură cu acest subiect, relatează AFP și Reuters.

5625ef95-400c-4f59-8f38-d10ffad10903

Agenția ONU a dat asigurări că Teheranul nu a îmbogățit uraniu la niveluri interzise și nici nu a constituit stocuri ilegale de uraniu slab îmbogățit sau de apă grea.

Stocul iranian de apă grea, care este folosită într-un anumit tip de reactor ce poate produce plutoniu, a fost de 111 tone, sub limita de 130 de tone convenită de părțile implicate în acord.

Potrivit raportului AIEA, Iranul a reluat producția de apă grea pe 17 iunie după închiderea reactorului pentru lucrări de mentenanță pe 27 aprilie.

Raportul AIEA intervine într-un context de tensiuni crescânde între Washington și Teheran. Donald Trump, care urmează să 'certifice' în octombrie în Congresul SUA că Iranul își respectă angajamentele, a declarat la sfârșitul lunii iulie pentru Wall Street Journal că ar fi 'surprins' să fie așa.

Raportul publicat joi este cel de-al treilea al AIEA de la învestirea în ianuarie a președintelui Trump, care a caracterizat acordul încheiat în timpul administrației predecesorului său Barack Obama drept 'cel mai prost acord negociat vreodată'.

Încheiat în iulie 2015 între Iran și marile puteri, acordul are obiectivul să garanteze caracterul exclusiv pașnic al programului nuclear iranian.

Președintele iranian Hassan Rohani a afirmat săptămâna aceasta că Donald Trump este izolat în dorința sa de a contesta acordul, subliniind că țările europene doresc în continuare respectarea acestuia. Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat marți că nu există 'nicio alternativă' la acest acord.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)