Alba: Situația persoanelor evacuate marți dintr-un bloc de locuințe sociale, discutată de autorități

42

Situația celor peste 150 de persoane evacuate marți dintr-un bloc de locuințe sociale din Alba Iulia, în urma unor sentințe definitive și executorii, a fost discutată joi la sediul Instituției Prefectului în cadrul unei întâlniri, de peste trei ore, la care au participat și lideri de la nivel central ce reprezintă comunitatea romă.

0711de03-960a-4014-a388-9107d19fd238

Întâlnirea, la care au fost prezenți președintele Agenției Naționale pentru Romi, Daniel Rădulescu, consilierul de stat Dana Varga și deputatul Daniel Vasile — Partida Romilor "Pro Europa", a fost precedată de pichetări neautorizate ale sediilor Primăriei și Instituției Prefectului de câteva zeci de persoane evacuate din imobilul în cauză.

Dacă reprezentanții Primăriei Alba Iulia au menționat că evacuarea a fost făcută în baza a 71 de sentințe definitive și executorii, în condițiile în care cei în cauză nu au mai plătit de aproape un deceniu chirie și nici utilități, unii dintre reprezentanții comunității rome au susținut că este o evacuare făcută pe criterii etnice.

'Suntem în prezența unei evacuări colective pusă în practică de Primăria Alba Iulia, care este ilegală. Este o evacuare colectivă, care este interzisă prin dispozițiile legislației române și vine în contradicție cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, existând decizii de sancționare a unor state membre ale Uniunii Europene care, în mod similar, au avut asemenea atitudini față de comunitățile rome', a declarat deputatul Daniel Vasile.

El a susținut că această măsură de evacuare 'dispusă împotriva unei comunități și a unei minorități etnice întrunește condițiile unei atitudini rasiste', fiind o 'măsură discriminatorie destul de evidentă'.

Deputatul a mai spus că a stabilit o foaie de parcurs, de natură să decidă asupra caracterului legal sau ilegal al acestei măsuri.

"Am hotărât astăzi să înființăm o organizație neguvernamentală care să reprezinte interesele acestor oameni în raporturile cu reprezentanții comunității, cu autoritățile publice. (…) Totodată, ne-am angajat să sprijinim din punct de vedere financiar angajarea unei firme de avocatură care să ducă mai departe aceste litigii (…). Mai mult, vom sesiza Avocatul Poporului, Parlamentul, Guvernul", a afirmat Daniel Vasile.

În opinia sa, în ultimii doi ani, se poate constata 'un rasism instituționalizat', existând "evacuări forțate" la Cluj-Napoca, Eforie, Focșani, Botoșani, Baia Mare și, acum, Alba Iulia.

Prezentă la întâlnire, Dana Varga, consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a susținut că la Alba Iulia e 'o situație de criză', cei evacuați fiind, în opinia sa, 'batjocoriți de administrația locală'.

Secretarul de stat Ilie Dincă, membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a declarat că nu poate să se antepronunțe și să spună nici dacă este, nici dacă nu este un fenomen de discriminare. 'Au fost identificate câteva soluții, să vedem dacă pot fi puse în aplicare", a afirmat acesta.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleșa a negat că ar fi vorba de discriminare, fiindcă în blocul respectiv, a spus el, nu locuiau numai romi. El a menționat că primele somații de evacuare au fost date în septembrie 2016, existând 71 de sentințe definitive și executorii.

"Poziția noastră a fost consecventă pe parcursul ultimului an, din septembrie 2016, când am trimis primele înștiințări de părăsire a locuințelor. Am făcut toate demersurile necesare. (…) Am trecut la execuție, nu înainte însă de a propune tuturor celor afectați de această măsură un pachet de măsuri sociale, respectiv protejarea copiilor, a mamelor cu copii, a minorilor până la trei ani și un adăpost de noapte pentru adulți", a afirmat Pleșa.

Viceprimarul a menționat că există un precedent luat în Consiliul Local al sectorului 6 din București, astfel încât să fie posibil ca printr-o hotărâre să se vină în sprijinul unor astfel de familii vulnerabile și ca pe o perioadă determinată să se achite o chirie într-un anumit cuantum de către autoritățile locale.

"Am rugat să se vină la Direcția Socială, ca să se depună cereri pentru a vedea care este necesarul de bani și câte familii își doresc acest lucru. Suntem în curs de evaluare. Am primit până acum 25 de cereri și vom încerca printr-o hotărâre de consiliu local să le asigurăm o chirie pentru un an de zile. Până se rezolvă acest lucru, avem soluțiile temporare și anume instituționalizarea temporară a copiilor, cu acordul părinților, iar adulții să locuiască în adăpostul social", a spus Pleșa. Viceprimarul le-a transmis celor veniți de la "kilometrul zero" că dacă au alte soluții, să le prezinte.
Peste 150 de persoane, din care câteva zeci de copii, care locuiesc fără forme legale într-un bloc din Alba Iulia, cunoscut sub numele de "G2—Turturica", au fost evacuate marți după ce instanțele de judecată au dat câștig de cauză autorităților locale, clădirea urmând să fie demolată.

''Nu mai putem fi nepăsători față de o situație care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranța, milostenia, respectul înseamnă să trăiești într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înțeles", a declarat, săptămâna trecută, primarul Mircea Hava, atunci când s-a anunțat că evacuarea va fi pusă în practică săptămâna aceasta.

Edilul a susținut atunci că "acei oameni care trăiesc acolo își fac mai mult rău decât bine, lor și copiilor, prin mizeria la care se supun" și, de asemenea, că "G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni".

Mircea Hava a opinat, la vremea respectivă, că evacuarea nu are "nici un substrat de discriminare, ci de normalizare".

În final, blocul va fi dărâmat și în locul său va fi construită, cel mai probabil, o parcare supraterană, a declarat marți, pentru AGERPRES, viceprimarul Gabriel Pleșa.

El a menționat că cele 33 de familii care dețin proprietăți cu acte în regulă în blocul în cauză vor fi despăgubite.

"Proprietarii rămân deocamdată, până se termină evaluarea fiecărui apartament. Ei vor fi despăgubiți", a declarat viceprimarul.

Blocul în cauză este situat în mijlocul celui mai populat cartier din Alba Iulia, la câteva sute de metri de Spitalul Județean de Urgență.

AGERPRES/ (A,AS — autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niță, editor online: Ada Vîlceanu)