ALDE își dorește mai multe resurse alocate de Guvern pentru infrastructura culturală

146

ALDE își dorește mai multe resurse alocate de Guvern pentru infrastructura culturală

Prioritățile Alianței Liberalilor și Democraților se regăsesc în activitatea secretarilor de stat ai partidului, a subliniat sâmbătă europarlamentarul Norica Nicolai, care este și președintele Consiliului Național al ALDE, la finalul întâlnirii reuniunii grupurilor parlamentare ale ALDE cu miniștrii și secretarii de stat ai partidului, care a avut loc la Hotel Phoenicia, din stațiunea Mamaia.

Activitatea celor 20 de secretari și subsecretari de stat pe care ALDE îi are în acest moment, este în general o activitate pozitivă, a declarat Norica Nicolai: „Cu siguranță nu este ușor într-o relație parlamentară să reprezinți pozițiile de politică publică ale ministerelor, foarte mulți dintre ei sunt oameni pregătiți profesional, sunt oameni care pot genera politici și am și concluzionat câteva priorități ale ALDE în activitatea lor. De pildă ne gândim la un cod al construcțiilor pe care urmează să-l coordoneze secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, noi nu avem încă după 27 de ani o legislație coerentă în materie de construcții, avem numeroase modificări legislative. Legea 50, cu regimul în construcții, este modificată de peste 37 de ori, ceea ce poate crea confuzie legislativă, dar și abuzuri în aplicare. Așa se întâmplă că avem tot felul de clădiri fără autorizație, care nu respectă un plan urbanistic”.

Președintele Consiliului Național al ALDE s-a referit și la proiectul Centenarul Marii Uniri: „Noi credem că în momentul de față Guvernul nu a reușit să promoveze un proiect care să reflecte importanța acestui eveniment. România este un stat relativ tânăr, 100 de ani de statalitate în istorie nu este foarte mult, de aceea cred că avem obligația să marcăm acest proiect și ceea ce am văzut până în momentul de față nu mă face foarte încrezătoare în legătură cu evenimentele care se vor desfășura anul viitor. (…) ALDE își asumă ca proiect politic Centenarul național. Suntem îngrijorați de asemenea de inexistența unei legislații coerente în materie de patrimoniou național pe care toată lumea o reclamă, dar nimeni nu o face, suntem îngrijorați tot în acest context de lipsa de resurse alocate de Guvern pentru infrastructura culturală, monumentele românești sunte demolate, sunt distruse, nu sunt îngrijite… lucrurile astea fac parte dintr-o conduită a unui stat responsabil față de identitatea lui națională și din păcate aici sunt câteva chestiuni care lasă de dorit. De asemenea vă pot spune că eu personal mi-am exprimat nemulțumirea față de prezența publică a secretarilor de stat. Trebuie să înțelegem că actualul guvern este un guvern de coaliție, format din PSD și ALDE, cele două partide au o identitate clară în actul de guvernare și deși suntem partidul minoritar pentru că asta a vrut electoratul, identitatea noastră va trebui afirmată pregnant. Și am cerut secretarilor de stat să fie prezenți și să răspundă întotdeauna la solicitările media pentru a-și prezenta punctele de vedere, proiectele pe care le realizează, comunicarea să se înțeleagă foarte clar, nu este o comunicare monocoloră. Avem ideologii diferite, avem convingeri diferite, dar pentru România am ales să fim împreună”.