Alegeri în Austria: Cancelarul face apel pe ultima sută de metri la încetarea scandalurilor

34

Cancelarul Austriei, Christian Kern, a lansat joi un ultim apel preelectoral către forul legislativ de a reveni la un dialog constructiv, după scandalurile care au umbrit campania în vederea alegerilor anticipate de duminică și care au afectat imaginea șefului guvernului de la Viena, relatează dpa.

09be56ed-0e3f-40f5-a582-cd711dafa1eb

"Să ne întoarcem la o dezbatere politică responsabilă, caracterizată prin integritate, cinste și respect pentru demnitatea celorlalți", a declarat liderul Partidului Social-Democrat austriac (SPOe).

La alegerile de duminică lupta se va da între Kern, ministrul de externe Sebastian Kurz (Partidul Poporului, OeVP, conservator) și liderul extremei drepte Heinz Christian Strache (Partidul Libertății din Austria, FPOe).

În ultimele săptămâni, campania a fost dominată nu de chestiuni politice, ci de dezvăluirile conform cărora un fost consilier al campaniei lui Kern, israelianul Tal Silberstein (om de afaceri care a fost de-a lungul timpului și consilier de imagine sau consilier politic al unor politicieni români n.red) a creat site-uri paravan cu scopul de a-l defăima pe Kurz și formațiunea sa. Cancelarul austriac a declarat că nu a fost informat în legătură cu aceste tactici și i-a acuzat la rândul său pe conservatori că sunt implicați în aceste dezvăluiri.

Christian Kern și soția sa, care este antreprenoare, au fost la rândul lor ținta unor campanii de denigrare din partea unui site conservator și a unor agenți politici necunoscuți.

Liderul Partidului Libertății, care a luat cuvântul în legislativ după cancelar, a ironizat apelul acestuia la seriozitate din partea politicienilor și a pus sub semnul îndoielii nevinovăția lui Kern în scandalul de campanie. "A fost aproape ca o comedie. A fost bizar. A fost bancul zilei", a comentat Heinz Christian Strache discursul liderului social-democrat.

Partidul Libertății și Partidul Social-Democrat (SPOe) sunt în luptă directă pentru locul al doilea în alegerile de duminică, cele mai recente sondaje creditându-l pe fiecare cu circa 25% din intențiile de vot, după Partidul Poporului (OeVP, conservator), cu 33%.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)