Alegeri prezidențiale în Franța, cruciale pentru destinul Europei

114

După o campanie electorală mai degrabă anostă, fără dezbateri tête-à-tête între principalii candidați, 48,7 milioane de francezi sunt așteptați duminică, 10 aprilie, în primul tur al alegerilor prezidențiale. În cursă se află 12 candidați, de pe tot spectrul ideologic – de la extrema stângă la extrema dreaptă -, însă cele mai mari șanse de a accede în turul secund le au actualul șef al statului Emmanuel Macron și extremista Marine Le Pen. Cu toate acestea, nu sunt pot fi excluse eventuale surprize, în condițiile în care sondajele de opinie realizate în ultimele zile arătau un număr mare de indeciși – peste 30%.

Șanse pentru calificarea în turul secund are și comunistul Jean-Luc Mélenchon, cotat cu 17,5% în ultimul barometru. Éric Zemmour (dreapta radicală) și Valérie Pécresse (dreapta tradițională) au șanse ceva mai reduse,  în condițiile în care săptamâna aceasta au fost creditați cu circa 8% din intenția de vot.

Urnele s-au deschis la ora locală 8:00 și urmează să se închidă la ora 19:00 în majoritatea orașelor, cu excepția marilor metropole – Paris, Marseille, Lyon, Bordeaux, Strasbourg și Nice -, unde unde francezii vor putea vota până la ora 20:00. Tot la ora 20:00 vor fi comunicate și primele rezultate. Turul secund va avea loc pe 24 aprilie.

Trei secții de votare vor fi deschise în România de la 8:00 la 19:00:

– București, la Ambasada Franței, Strada Biserica Amzei, numerele 13-15
– Cluj-Napoca, la Institutul Francez, strada Ion I. C. Brătianu, numărul 22
– Iași, la Institutul Francez, Bulevardul Carol I, numărul 26.

Articolul Alegeri prezidențiale în Franța, cruciale pentru destinul Europei apare prima dată în Main News.

Source: New feed