Alexandru Rafila susține că România putea refuza achiziția de doze suplimentare de vaccin anti-COVID / Replica Ioanei Mihăilă

96

Alexandru Rafila, a lansat marți, 19 aprilie, un nou atac la adresa fostei guvernări, menționând că instituția condusă în anul 2021 de USR ar fi putut refuza achiziția de 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru anii 2022 și 2023. Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că autoritățile ar trebui să „pună pe masă problema” dozelor suplimentare, în loc să aștepte „să le pice din cer soluțiile”.

Alexandru Rafila a fost întrebat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, câte doze de vaccin anti-COVID urmează să ajungă în România.

Câte o să ajungă pot să vă răspund, ce vom face cu ele încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România. Noi, la Ministerul Sănătăţii, în mod repetat, am făcut demersuri, am informat atât Guvernul României, preşedinţia României, Ministerul de Externe, să vedem care e situaţia în alte ţări”, a declarat Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Ministrul Sănătății susține că vor fi achiziționate în total 39 de milioane de doze de vaccin, dintre care 6,5 milioane au fost vândute deja Germaniei și Ungariei.

Dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de vaccin de livrat de la ceilalţi producători pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană, încercăm să găsim o soluţie pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate”, a adăugat oficialul român.

Rafila a precizat, ulterior, că situația este „greu de gestionat” și a subliniat „sumele serioase de bani” pe care statul român trebuie să plătească.

Totodată, ministrul a spus că, în mai 2021, Ministerul Sănătății a avut posibilitatea să refuze achiziția de noi doze de vaccin.

Replica fostului ministru al Sănătății

Ministru al Sănătății în mai 2021, Ioana Mihăilă, l-a contrazis pe actualul șef al instituției, precizând că încearcă să „acopere furtuna de incompetență și lene care se aude de la multe străzi distanță”.

Acordul pentru vaccinurile din 2022-2023 s-a făcut după informarea printr-un memorandum a întregului Guvern. Dacă trâmbițașii PSD ar fi citit puțin, ar fi aflat că s-a semnat acord pentru un singur tip de vaccin, care înregistra cea mai mare cerere la momentul respectiv (când erau 100.000 de vaccinări/zi în România, în plină pandemie), iar pentru alte tipuri fie a fost refuzată continuarea contractelor (unde era posibil), fie s-a comandat doza minimă”, a scris Ioana Mihăilă, pe Facebook.

Fostul ministru precizează că vaccinurile puteau fi vândute sau donate, dând ca exemplu o serie de acorduri în acest sens, încheiate între România și mai multe țări europene în timpul mandatului său.

Știm cu toții că domnul ministru se simte mult mai confortabil prin fotoliile televiziunilor, în fața camerelor, decât la biroul din minister(…)Sau, dacă dorește, poate să ia exemplul altor miniștri ai Sănătății din UE, care pun acum problema pe masă pentru vaccinurile pentru 2022-2023, nu așteaptă să le pice din cer soluțiile sau se plâng peste tot. Dar, stai! Și aici e de muncă”, este replica fostului ministru al Sănătății.

CITEȘTE ȘI: Liderul PSD, despre achiziția de vaccinuri: Mi-e greu să cred că nu au fost interese / Reacția foștilor miniștri din Guvernul Cîțu

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Alexandru Rafila susține că România putea refuza achiziția de doze suplimentare de vaccin anti-COVID / Replica Ioanei Mihăilă apare prima dată în Main News.

Source: New feed