Alianța USR PLUS cere consultări între partide, preşedinte şi Guvern pentru alegeri locale în siguranţă: “Dacă nu se iau măsuri, trebuie amânate”

13

Alianța USR PLUS a transmis, marţi, un apel public pentru declanşarea unor consultări între partidele care participă la alegerile locale şi preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern, pentru stabilirea unor măsuri de protecţie, în contextul epidemiei de coronavirus.

Alianţa consideră că în actualul context epidemiologic organizarea alegerilor locale în 27 septembrie prezintă un risc major pentru populație, membrii birourilor electorale, membrii partidelor și voluntarilor și dacă nu se iau măsuri de protecție sanitară adecvate, trebuie amânate.

PSD l-a chemat deja pe premierul Ludovic Orban în faţa Parlamentului, săptămâna viitoare, pentru a prezenta raportul privind starea epidemiei de coronavirus şi recomandările specialiştilor privind organizarea localelor.

"Fără noi măsuri ferme, cetățenii vor considera riscantă participarea la procesul electoral, iar rezultatele finale nu vor fi reprezentative, procesul democratic fiind alterat. Din acest motiv, Alianța USR PLUS face un apel public pentru consultări cu președintele României, Klaus Iohannis, cu Guvernul României și cu partidele politice care participă la alegerile locale pentru a stabili de comun acord noi măsuri necesare pentru desfășurarea campaniei electorale, în condiții de protecție sanitară adecvată", a transmis Alianţa, printr-un comunicat oficial.

Cei de la USR PLUS mai afirmă că, în ultimele zile, media infectărilor cu SARS-CoV-2 în România se ridică la peste 1.000 pe zi, motiv pentru care se impun de urgență discuții pentru a stabili noi reguli în care ar putea să se desfășoare evenimentele politice, strângerea de semnături pentru candidați și procesul electoral de la finalul lunii septembrie.

Alianța USR PLUS consideră că există modalități prin care să fie redus riscul de infectare cu noul coronavirus în cadrul acțiunilor electorale dacă partidele politice vor ajunge la un acord pentru a respecta împreună un set de reguli pentru protejarea cetățenilor, a membrilor de partid și voluntarilor care trebuie să strângă semnături în stradă potrivit actualei legislații.

De asemenea, USR PLUS insistă pentru desfășurarea efectivă a votului pe parcursul a două zile, pentru a reduce la minimum riscurile de contaminare pentru membrii birourilor electorale din secțiile de votare, precum și a cetățenilor care își vor exercita dreptul de vot.

"Pentru o competiție electorală corectă, grijă și responsabilitate față de cetățeni, membrii de partid, voluntari și candidați, cerem de urgență organizarea consultărilor de către președintele României, în virtutea rolului și atribuțiilor sale constituționale", mai spun cei de la USR PLUS.