Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, joi, la Târgu Mureș, că anticiparea și prevenirea vor fi componente de bază în viitoarele strategii ale MAI, iar schimbarea de paradigmă va fi prezentată în perioada următoare.
ef588f1b-d50e-4245-aa39-dd2649c487ee
'Noi avem o strategie pe termen mediu și lung și, nu mă feresc să spun, nu am găsit când am venit în Ministerul de Interne o astfel de concepție, nici măcar o strategie în ceea ce privește politica de resurse umane. Iată unde am ajuns. Pentru că nu a existat o viziune managerială din acest punct de vedere eu mi-am dorit să avem o concepție. O să vedeți în perioada următoare, pentru că o să prezentăm această schimbare de paradigmă, care înseamnă că noi nu trebuie să fim pregătiți să reacționăm doar atunci când se întâmplă lucruri și fapte, ci noi trebuie să le anticipăm și să le prevenim. Mi se pare mult mai constructiv să abordăm așa genul specific de activitate pe care îl desfășurăm', a arătat ministrul.
Carmen Dan a spus că în cadrul MAI există o gândire în ceea ce privește acoperirea deficitului de personal în așa fel încât în aproximativ 4 ani să se ajungă la acoperirea acestui deficit.
'Îmi doresc ca la sfârșitul anului 2019 să vă anunț că am adus în sistem aproximativ 15.000 de salariați. Este nevoie de angajați, este nevoie de polițiști, este nevoie de jandarmi, de pompieri', a precizat Dan.
În privința pensionărilor, ministrul susține că a fost 'o altă măsură luată fără cap și fără minte' și că există o prevedere în Statutul polițistului care se referă la Legea pensiilor militare, care, ca primă măsură, va fi abrogată, în așa fel încât să nu mai existe această posibilitate.
'Fiindcă am căzut cu toții de acord că nu este nici firesc, nici normal, nici moral să ai pensie mai mare decât salariul. Și la vârsta de pensionare, în sensul că vom opri această practică. Acum avem ieșiți din sistem 5.000 de oameni, vom afla cifra exactă la 15 septembrie, când vom trage linie, dar eu cred că sunt mult mai puțini decât anul trecut', a conchis Carmen Dan.
AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Karina Olteanu)