Antonio Guterres: Forţa G5-Sahel nu va fi suficientă pentru a opri avansul terorismului în Africa de Vest

21
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri la Nairobi că forţa comună antijihadistă a G5-Sahel nu va fi suficientă pentru a împiedica avansul jihadismului în Africa de Vest şi s-a declarat pregătit să susţină orice nouă iniţiativă a liderilor africani, relatează AFP.

"Din păcate, constatăm că terorismul avansează" în vestul continentului, a declarat Guterres în faţa presei, la deschiderea unei conferinţe de două zile în capitala Kenyei despre lupta împotriva terorismului în Africa.

"A început în Mali, apoi s-a extins în Burkina Faso, în Niger şi, în prezent, dacă vorbiţi cu preşedinţii din Ghana, Benin, Togo şi Coasta de Fildeş, ei vă vor spune că terorismul ajunge la frontierele ţărilor lor. Ceea ce înseamnă că este esenţial ca forţele africane însărcinate cu contraterorismul să aibă mandatul şi finanţarea corespunzătoare", a explicat Guterres.

"Însă sunt nevoit să vă spun că, din moment ce lucrurile au evoluat în acest fel, trebuie să fim deschişi la iniţiative care trec dincolo de G5-Sahel", a adăugat el.

"Mă gândesc acum că ar fi important să fim pregătiţi să susţinem orice iniţiativă africană care implică ţările din regiune care sunt îngrijorate de răspândirea acestei ameninţări", a mai spus Guterres.

Şefii de stat din vestul Africii "consideră că avem nevoie de un răspuns mai ferm şi colectiv şi că întreaga comunitate internaţională trebuie să găsească mecanisme care să permită să susţină acest lucru pe deplin", a mai afirmat el.

Guterres şi-a exprimat regretul că nu a reuşit ca G5-Sahel să fie inclus în Capitolul VII al Cartei Naţiunilor Unite, cum au cerut de mai multe ori statele sale membre (Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania, Ciad).

Capitolul VII permite recurgerea la sancţiuni şi chiar la forţă. Activarea sa ar facilita finanţarea G5-Sahel şi ar putea să o transforme într-o forţă a ONU.

Deşi bugetul acestei forţe de 5.000 de militari a fost obţinut în cadrul unor reuniuni de donatori internaţionali, fondurile întârzie să sosească. În doi ani, ea a desfăşurat o serie de operaţiuni, fără un impact real la faţa locului, unde nu s-a confruntat încă direct cu jihadiştii.AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)