Aproape 1.500 de ‘boboci’ au început cursurile la UMF ”Carol Davila”

54
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi-a deschis, marţi, cursurile anului de învăţământ 2019-2020, fiind înscrişi în anul întâi 1.480 de studenţi.

Noua generaţie de studenţi va purta, simbolic, pe tot parcursul anilor de studii, numele "Nicolae Kretzulescu".

Anul acesta, printre cei 1.480 de studenţi înscrişi în anul I la studiile de licenţă din cadrul UMF "Carol Davila" din Bucureşti se numără şi 31 de olimpici naţionali şi internaţionali, care au ales să urmeze studiile universitare la Facultatea de Medicină, alţi 19 boboci medicinişti obţinând media 10 la examenul de Bacalaureat.

"Mesajul nu poate fi decât de a învăţa, a învăţa cât mai mult, de a fi performanţi, de a ajunge absolvenţi cu licenţă, extrem de competitivi în ariile biomedicale, în România ne dorim noi, pe toţi dacă se poate să-i oprim în ţară sau dacă unii dintre ei vor pleca, acolo unde vor pleca să fie în primele rânduri, aşa cum sunt şi colegii lor din alte generaţii, alte promoţii, care au plecat şi care, acolo unde au ajuns, fac multe lucruri deosebite. Sunt comunităţi de medici în Germania, Franţa, Spania, Marea Britanie, Scandinavia, America de Nord care fac fie medicină practică, fie cercetare ştiinţifică şi sunt foarte apreciaţi, sunt în prim-planul specialităţilor din ţările în care lucrează. Eu sper că o parte dintre ei vor veni înapoi", a spus, cu ocazia festivităţii de deschidere a noului an universitar, rectorul Ioanel Sinescu.

În opinia sa, cei care în prezent doresc să profeseze în afara ţării îşi vor schimba "probabil" opţiunile în timpul facultăţii.

"Sunt, fără îndoială, opţiuni personale şi fiecare dintre ei probabil că în decursul facultăţii îşi va schimba opţiunile (...) Atât în privinţa specialităţii pe care vor să o facă mai târziu, după terminarea facultăţii, după cum şi asupra locului unde ar fi să profeseze, aşa încât să aibă împlinire profesională. (...) Acum, România este o ţară europeană, dreptul la liberă circulaţie al persoanei este asigurat, ei (studenţii - n.r.) sunt foarte performanţi şi foarte buni, au mobilităţi în timpul facultăţii, se cunosc cu colegii lor din centre universitare din Europa, îşi recunosc valoarea, ştiu că sunt cel puţin egali celor din ţările din Vestul Europei, dacă nu chiar mai buni, ştiu că sunt foarte competitivi, aşa încât, fără îndoială, îşi vor căuta împlinirea personală, eu sper să o găsească în România", a arătat rectorul.

Potrivit acestuia, numărul celor care vor să devină medici este mai mare de la un an la altul, la fiecare concurs de admitere.

"Mai mult decât atât, valoarea celor care vin la concursul de admitere este tot mai mare, se intră cu punctaje tot mai mari", a spus Sinescu.

El i-a îndemnat pe "boboci" să înveţe în timpul rezidenţiatului, încât să devină medici foarte buni.

Cursurile facultăţilor UMF "Carol Davila" din Bucureşti sunt urmate de peste 10.400 de studenţi. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)