#ArmeStrategice/Oficiali din domeniul securităţii din SUA şi Rusia au discutat despre prelungirea tratatului Noul START

13
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a discutat despre prelungirea tratatului de reducere a arsenalului nuclear Noul START în cadrul unei convorbiri telefonice cu noul consilier pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, relatează luni agenţiile de ştiri ruse, preluate de Reuters.

Tratatul pentru controlul armelor, care urmează să expire pe 5 februarie acest an, limitează SUA şi Rusia la desfăşurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase strategice nucleare fiecare.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat anterior luni că experţi din Rusia şi SUA au început activitatea "practică" pentru prelungirea tratatului.

Casa Albă a anunţat săptămâna trecută că preşedintele american Joe Biden va încerca să obţină o extindere cu cinci ani a tratatului, una dintre primele decizii majore de politică externă ale noii sale administraţii.

Kremlinul a precizat că rămâne angajat în prelungirea Noului START şi că va considera binevenite eforturile promise de administraţia Biden pentru a ajunge la un acord. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)