ASF reduce la jumătate cota aplicată veniturilor obținute de brokerii de asigurare

216

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în ședința din data de 30 august 2017, diminuarea cu 50% a cotei aplicată asupra veniturilor obținute de brokerii de asigurare, prin modificarea prevederilor Regulamentului 16/2014 privind veniturile ASF, se arată într-un comunicat al instituției remis, joi, AGERPRES.

44fb9763-ac27-4935-8112-ec28ec395a96

Sursa foto: Arhiva ASF

'Decizia vine în sprijinul dezvoltării și reașezării sectorului asigurărilor, în contextul în care vedem deja primele efecte pozitive ale pachetului legislativ, care a introdus principii noi pe această piață', a declarat președintele ASF, Leonardo Badea.

Cota va fi redusă de la 0,2% la 0,1% din venituri, măsura urmând să intre în vigoare de la data de 1 octombrie 2017.

La rândul său, vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, responsabil de sectorul asigurări-reasigurări, susține că decizia Consiliului ASF contribuie la consolidarea rolului pe care îl are activitatea de intermediere în piața de asigurări din România.

Sursa foto: Arhiva ASF

"Apreciem că această decizie contribuie, în mod evident, la consolidarea rolului pe care îl are activitatea de intermediere în piața de asigurări din România. Măsura adoptată este una proactivă, ce se circumscrie strategiei ASF de susținere și de consolidare a pieței asigurărilor și de creare a premiselor de creștere a gradului de satisfacție a asiguraților, inclusiv prin reducerea costurilor de intermediere", a afirmat vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu.

Modificarea Regulamentului 16/2014 va fi publicată în Monitorul Oficial, mai spun reprezentanții autorității.

Brokerii de asigurare activi pe piața românească au intermediat în anul 2016 prime brute de 6,2 miliarde lei și au încasat venituri totale de peste un miliard de lei, potrivit datelor Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR).

În 2016 au fost active pe piața locală 327 de firme de brokeraj, iar gradul de intermediere s-a situat la 66,14%.

ASF a fost înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital, sectoare care însumează peste 10 milioane de participanți.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)