Atelier de Lectură organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate la Roma: “Pânza de păianjen” de Cella Serghi

6
Filiala din Italia a Ligii Studenţilor Români din Străinătate organizează la 28 ianuarie o nouă ediţie "Atelierul de Lectură", eveniment cultural desfăşurat online în fiecare lună începând din aprilie 2020.

Organizatorii propun o călătorie în fascinanta perioadă "La Belle Epoque", alături de scriitoarea Cella Serghi şi romanul acesteia "Pânza de păianjen", publicat în 1938. Deşi aceasta a fost cartea de debut a Cellei Serghi, ea s-a bucurat de un succes enorm în acea vreme, fiind apreciată şi de mari scriitori ca Liviu Rebreanu, Camil Petrescu şi Mihail Sebastian.

"Pânza de păianjen" este un roman autorbiografic, în care scriitoarea ne împărtăşeşte fragmente din universul dobrogean, de pe malurile mării, unde ea s-a născut şi a copilărit. Prin paginile cărţii cititorii intră în contact cu o lume apusă, dar fermecătoare.

Sursa foto: LSRS Italia/facebook.com

Deşi în acest moment Cella Serghi este mai puţin cunoscută publicului tânăr, LSRS doreşte să arunce o nouă lumină asupra scriiturii ei de o eleganţă aparte, precizează Liga Studenţilor Români din Străinătate într-un comunicat de presă difuzat marţi.

Atelierul de Lectură este coordonat de Alexandra Chilian, studentă la psihologie la Universitatea Sapienza din Roma şi membră LSRS Italia. Proiectul s-a născut din dorinţa studenţilor din LSRS de a promova literatura română în diaspora şi, de asemenea, se bucură de patronajul Ambasadei României în Republica Italiană.

Întâlnirile din cadrul ''Atelierului de Lectură'' reunesc tineri studenţi şi profesori români din Italia alături de persoane de diverse profesii din mai multe oraşe. Cărţile despre care se discută variază de la publicaţii recente din 2018 până la romanele clasice din perioada interbelică sau de la cărţi cu o nuanţă ştiinţifică până la filosofie pentru publicul larg, astfel încât ele acoperă gusturile unui segment cât mai vast al cititorilor.

Întâlnirea din 28 ianuarie a Atelierului de Lectură va începe la ora 18:00 (ora Italiei) şi va fi transmisă pe pagina de Facebook a LSRS (https://www.facebook.com/lsrs.italia/) şi pe instagram @lsrsitalia. Pentru a participa trebuie accesat linkul: https://forms.gle/U6foFkkZm5XktMnr7. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)