Atena, ”îngrijorată” de afirmațiile lui Erdogan, în ajunul vizitei acestuia în Grecia

29

Atena s-a declarat ''îngrijorată'' miercuri seara de afirmațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan care au sugerat o revizuire a Tratatului de la Lausanne privind granițele Turciei, în ajunul primei vizite în Grecia a unui șef de stat turc după 65 de ani, relatează AFP.

c2982960-931f-42e2-88c7-d77f3c421913

''Interviul de astăzi cu președintele Erdogan ridică serioase preocupări și întrebări'', a afirmat într-un comunicat difuzat miercuri seara purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos.

''Guvernul grec și premierul Alexis Tsipras doresc ca vizita să fie ocazia pentru a construi punți, nu pentru a ridica ziduri. Respectarea Tratatului de la Lausanne este piatra de temelie exclusivă și nenegociabilă pe care se poate construi cooperarea sinceră între cele două țări'', a adăugat el.

Aluziile la o revizuire a Tratatului ''nu contribuie la climatul pe care încercăm să-l creăm în relațiile noastre și în regiune'', a apreciat de asemenea purtătorul de cuvânt.

În interviul acordat canalului grec Skai, înregistrat în Turcia și difuzat în cursul serii, Erdogan a criticat din nou dimensiunea apelor teritoriale și a spațiului aerian în Marea Egee precum și Tratatul de la Lausanne din 1923 care definește granițele Turciei, subiecte deosebit de sensibile pentru gazdele sale.

AGERPRES/( AS — editor: Violeta Gheorghe, editor online: Gabriela Badea)