Atenționare de călătorie MAE: A fost actualizată lista cu țările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

232

Organizația Mondială a Sănătății a actualizat lista cu țările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelită, astfel: Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo și Siria, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

08afa36f-618b-42eb-9c01-ed7f54b2c4ca

Sursa foto: Arhiva AGERPRES

Potrivit unui comunicat al MAE transmis joi AGERPRES, în sub-regiunea lacului Ciad, dar și pentru toate țările învecinate lacului, se menține riscul mare de transmitere a virusurilor polio sălbatic (WPV1) și a virusului polio derivat din vaccin (cVDPV).

"Riscul de transmitere a cVDPV în Siria se conturează a fi mare și decizia Comitetului de Urgență al Organizației Internaționale a Sănătății este dată în sensul de a se vaccina refugiații sirieni (în special cei care vin din regiunea Raqqa și Deir Ez-Zoe), dacă vaccinul este disponibil", precizează sursa citată.

Actualizarea a fost făcută în urma evaluării situației internaționale cu privire la circulația virusului polio, anume supravegherea circulației de enterovirusuri și prevenirea apariției cazurilor de paralizie acută flască.

Organizația Mondială a Sănătății și specialiștii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional — 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc și o Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională — USPII.

Pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări și va însoți documentele de călătorie, subliniază MAE.

Rămâne obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo și Siria. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul țărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autoritățile de frontieră ale acestor țări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective, care solicită viză pentru România, li se va solicita carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării, adaugă MAE.

Țările care nu mai prezintă cazuri noi de persoane infectate cu virusuri polio (sălbatic și derivat), dar rămân vulnerabile pentru răspândirea cu virus polio sălbatic / emergența cu virus polio derivat din vaccin, și pentru care se menține totuși recomandarea de vaccinare, sunt: Camerun, Ciad, Guineea, Laos, Madagascar, Myanmar, Niger, Republica Centrafricană și Ucraina, "țări care trebuie să-și intensifice eforturile de vaccinare a populațiilor mobile din punct de vedere transfrontalier și refugiați", mai precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: www.cnscbt.ro, www.who.int, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță" (disponibilă gratuit în App Store" și "Google Play", care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îți poate salva viața!".

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Cristina Tatu, editor online: Irina Giurgiu)