Aurescu: Nu poate exista pace, democraţie, securitate într-o lume dominată de dezinformare

14
Nu poate exista pace, democraţie, securitate într-o lume dominată de dezinformare, a declarat, miercuri, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea conferinţei virtuale "Safeguarding Democracy and Preventing Malign Foreign Influence"/ "Protejarea democraţiei şi prevenirea influenţei externe maligne", organizată în marja Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (Community of Democracies).

"Este important să înţelegem mai bine sursele dezinformării, intenţiile şi scopurile acesteia, cum şi de ce sunt oamenii atraşi de informaţii false, pentru a ne cunoaşte propria vulnerabilitate", a afirmat şeful diplomaţiei române.

El a vorbit, în contextul crizei sanitare, de campanii de dezinformare care atacă elementele esenţiale ale democraţiei - "libertatea de gândire, de exprimare, respectul pentru statul de drept şi pentru drepturile omului".

În acest sens, a apreciat că "este nevoie de acţiuni rapide şi un angajament puternic pentru a contracara şi pentru a-i demasca pe cei implicaţi în tulburarea normelor democratice".

Aurescu a mai afirmat că pentru contracararea dezinformării este nevoie atât de eforturi naţionale, cât şi de eforturi internaţionale comune, sincronizate.

"Când ameninţarea este răspândită şi afectează multe state, ţinteşte alianţe şi instituţii internaţionale, reacţiile naţionale sunt esenţiale, dar ar putea să nu fie suficiente. România este un promotor constant al unei abordări multilaterale eficiente, în baza respectului faţă de legislaţia internaţională. De asemenea, susţinem dezvoltarea şi implementarea unor mesaje şi instrumente comune de contracarare a infodemiei. Suntem convinşi că parteneriatele multilaterale puternice şi cooperarea, în complementaritate cu strategiile naţionale de a prevedea, aborda şi răspunde activităţilor de dezinformare, pot îmbunătăţi semnificativ răspunsul nostru democratic la ameninţările informaţionale străine", a arătat el.

Ministrul Aurescu a subliniat că preşedinţia română a Comunităţii Democraţiilor "susţine evenimente ce au ca temă contracararea intervenţiilor maligne în sistemele democratice". AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)