Australia și Timorul de Est au ajuns la un acord privind delimitarea frontierei maritime

305

Australia și Timorul de Est au ajuns la un acord cu privire la delimitarea frontierei maritime dintre ele, punând capăt unui diferend de mai multe decenii care a blocat un proiect energetic în valoare de 40 de miliarde de dolari, relatează sâmbătă Reuters.

3767f161-d2c3-45e1-b51e-e0485a355208

Sursa foto: www.abc.net.au

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a anunțat sâmbătă că cele două țări au căzut de acord în legătură cu 'elementele centrale ale delimitării frontierei maritime în Marea Timor'. Detaliile înțelegerii rămân confidențiale până când aceasta va fi finalizată.

Procesul de arbitraj la instanța de la Haga a început în 2016 și discuțiile, găzduite de Danemarca, s-au soldat cu un acord preliminar la data de 30 august acest an.

Australia și Timorul de Est au decis să stabilească un regim special pentru platoul Greater Sunrise, ceea ce deschide calea pentru exploatarea în comun a rezervelor de gaz natural submarin și împărțirea veniturilor rezultate.

Rezervele energetice din Greater Sunrise sunt estimate la 144 de miliarde de metri cubi de gaz și 226 de milioane barili de gaz condensat, în valoare totală de 40 de miliarde de dolari.

AGERPRES/(AS — editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruștei)