Autorul şi scenaristul francez Emmanuel Carrere, recompensat cu Premiul Prinţesa de Asturias pentru Literatură

5
Emmanuel Carrere, jurnalist, scriitor, scenarist, critic şi regizor francez, a fost recompensat miercuri cu Premiul Prinţesa de Asturias pentru Literatură pe anul 2021, la care aspirau 33 de scriitori de 20 de naţionalităţi, a informat Fundaţia care decernează aceste premii citată de EFE.

Carrere a studiat la Institutul de studii politice de la Paris. O mare parte din scrierile sale, atât ficţiune, cât şi non-ficţiune, se concentrează în jurul temelor principale ale interogării identităţii, dezvoltării iluziei şi direcţiei realităţii. El a fost, de asemenea, o referinţă importantă pentru mişcarea "autoficţiune" în limba engleză, deoarece "a excelat în crearea de naraţiuni care variază liber între genuri". Câteva dintre romanele sale au fost ecranizate, iar el a regizat adaptarea cinematografică a romanului său "La Moustache ("Mustaţa").

Este autor al cunoscutului roman "L'Adversaire (2000)" ( Adversarul: o adevărată poveste a înşelăciunii monstruoase , tradus de Linda Coverdale, 2002). O relatare non-fictivă a vieţii criminalului Jean-Claude Romand , după ce autorul a corespondat cu criminalul din închisoare (1993) şi i-a urmărit procesul (1996). În 2002, "L'Adversaire" a fost adaptat în filmul cu acelaşi nume de regizoarea Nicole Garcia.

Autor-cult, comparat adesea cu Murakami, Carrere este de asemenea cunoscut pentru cărţi precum "La Classe de neige" (1995), "Un roman russe" (2007), "Limonov" (2011) sau "Le Royaume" (2014). Despre Carrere se ştie că este unul dintre cei mai importanţi scriitori francezi ai momentului, deţinător al unei formule literare proprii, o combinaţie între reportajul literar şi naraţiunea, semi-confesivă, scrisă la persoana I, mixaj pe care el însuşi îl numeşte "roman non-ficţional".

Versatil şi imprevizibil, se poate spune despre el că a reinventat romanul, făcând din acest gen o oglindă purtată de-a lungul istoriei, individuală sau colectivă, dar şi resuscitând noţiuni precum veridicitate, autenticitate şi sinceritate. Este un autor la care autobiograficul capătă o dimensiune critică ce îi permite să analizeze fără concesii şi să exploreze zone întunecate ale condiţiei umane contemporane.

Anul trecut, Premiul Prinţesa de Asturias pentru Literatură a fost acordat poetei canadiene Anne Carson (Toronto, 1950).

Fiecare premiu Prinţesa de Asturias este dotat cu o reproducere a unei sculpturi a lui Joan Miro, un cec în valoare de 50.000 de euro, o diplomă şi o medalie.

Ceremonia de înmânare a premiilor este programată să aibă loc în luna octombrie, la Oviedo.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lãzãroiu)