Avocatul Poporului a atacat la CCR Ordonanţa privind anticipatele

17

Avocatul Poporului a atacat, vineri, la Curtea Constituţională, Ordonanţa privind alegerile anticipate, care cuprinde scurtarea termenelor în cazul organizării alegerilor înainte de termen, trei zile de vot în dispora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora şi posibilitatea votării, în ţară, în orice localitate, dacă nu te afli în circumscripţia de domiciliu.

Avocatul Poporului afirmă, într-un comunicat, că Ordonanţa adoptată de Guvernul Orban în noaptea dinainte de votul pe moţiunea de cenzură, "încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală".

"Avocatul Poporului atrage atenţia, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanţei de urgenţă, fiind împotriva întregii arhitecturi constituţionale (voinţei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului 'reprezentativ suprem al poporului român' să fie dată Guvernului prin delegare", se arată în document.

Potrivit Avocatului Poporului, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă.

"Este necesar, aşadar, ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare", precizează sursa citată.

Avocatul Poporului mai subliniază că modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă survine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a următoarelor alegeri parlamentare.

"În consecinţă, Avocatul Poporului observă faptul că Guvernul nu respectă Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia, care recomandă, între altele, modificarea sistemelor de scrutin cu cel puţin un an înainte de alegeri. Pe de altă parte, din textul ordonanţei reiese posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate la aceeaşi dată cu alegerile locale generale în mod excepţional în anul 2020. În context, Avocatul Poporului menţionează că legile trebuie să reglementeze pentru viitor toate situaţiile posibile care se pot ivi, fără a se limita la doar una dintre ele. Or, prevederea din actul normativ sus menţionat se referă doar la situaţia anului 2020, nereglementând posibilitatea aplicării ei şi pentru alte situaţii posibile viitoare, ulterioare anului 2020", mai spune Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului mai arată că în actul normativ există prevederi care afectează dreptul de vot şi dreptul de a fi ales.

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea anticipatelor a fost respinsă, miercuri, de Senat. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.