Baia Mare: Festivalul de jazz&blues North West Fest, la editia a II-a

313

Cea de-a II-a editie a festivalului international de jazz & blues North West Fest, va avea loc intre 8 si 10 septembrie in Piata Cetatii din Baia Mare. Intrarea la festival va fi libera.

Organizatorii festivalului sunt Fundatia Arte+ si Asociatia One Sound cu sprijinul Primariei Municipiului Baia Mare si a Consiliului Judetean Maramures.

Prezentatorul festivalului va fi Florian Lungu (muzicolog, realizator de emisiuni de jazz la TVR si TVR Cultural, pianist, aranjor, compozitor).

North West Fest propune un line-up interesant si variat, cu muzicieni extrem de valorosi. Numele confirmate sunt: Kal David Band din SUA (un chitarist, vocalist si compozitor american de blues, cu o cariera muzicala de peste 50 de ani, incluzand o colaborare foarte buna la inceputul anilor ’70, cu renumita casa de discuri, Columbia Records.

La inceputul anilor ’80, Kal David l-a inlocuit pe chitaristul Mick Taylor in celebra formatie John Mayall and the Bluesbreakers, cu care a scos doua albume de mare success “Never a Dull Moment” si “Double Tuff”. A avut colaborari cu Berklee College of Music ca artist invitat, sustinind numeroase cursuri), Marek Napiórkowski Trio din Polonia (Marek Napiórkowski, este unul dintre cei mai populari si influenti chitaristi din Polonia; incepand cu anul 2012, cititorii revistei Jazz Forum l-au votat in mod constant ca fiind Jazz Guitarist of the Year; nominalizat de opt ori la prestigiosul premiu Music Award FRYDERYK la categoria Jazz Musician of the Year si Jazz Album of the Year), Luiza Zan (a obtinut premiu al II-lea la Festivalul de Jazz din Montreux, Elvetia, cel mai vechi festival din Europa si unul dintre cele mai aclamate din lume), Eyot din Serbia (participanti ai unor festivaluri internationale, unde prezenta lor a fost remarcata si apreciata, castigand, in 2009, concursul Umbria Jazz Balkanic Windows, iar in 2012 MIDEM OFF Showcase, Cannes, Franta), Alessandro Rossi Quartet din Italia (Alessandro Rossi a castigat in anul 2010 premiul publicului pentru cea mai buna trupa la Festivalul International din Ascona cu “Chicago Stompers” si este considerat numarul 1 in domeniul sau in Italia), Florin Giuglea Group (Florin Giuglea endorser oficial al Cornford Amplification, fiind acceptat intr-un club elitist de chitaristi care detin si utilizeaza live unele din cele mai apreciate si cautate amplificatoare de chitara din lume. De asemenea, este lutier si constructor de chitare electrice).

De asemenea pe durata festivalului, la Podul Viilor 9 din Baia Mare, va avea loc o expunere a renumitilor jazz-ologi Florian Lungu si Virgil Mihaiu (sambata 9 septembrie ora 13.00), un workshop sustinut de vocalist de jazz luiza Zan (duminica 10 septembrie ora 13.00) iar noaptea jam sessionuri.

Mai multe informatii pe www.nwfest.ro.