Bogdan Bola cere clarificări cu privire la distribuirea banilor din bugetul Consiliului Județean pe 2018

70

Bogdan Bola cere clarificări cu privire la distribuirea banilor din bugetul Consiliului Județean pe 2018

Consilierul județean de la PNL, Bogdan Bola, a prezentat mai multe puncte din proiectul de buget local al Consiliului Județean Constanța, care îi ridică semne de întrebare. De la scăderea încasărilor, până la modul în care sunt distribuiți banii, consilierul cere mai multe lămuriri din partea conducerii pentru a înțelege cum vor fi distribuiți banii județului.

„În calitate de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, având în vedere proiectul de buget supus dezbaterii publice pe data de 15.01.2018, am solicitat săptămâna trecută președintelui Consiliului Județean Constanța și implicit, aparatului de specialitate, să ne răspundă în cel mai scurt timp posibil la următoarele întrebări pentru a ne putea forma o imagine cât mai corectă asupra bugetului de venituri și cheltuieli.

Acest lucru nu îl privesc ca pe o formă de atac politic, dar este ceva necesar, într-o democrație funcțională, pentru ca toți consilierii județeni să poată formula în timp util eventualele amendamente și apoi pentru a vota în cunoștință de cauză bugetul propus. Aveți aici link-ul către proiectul de buget propus dezbaterii: https://www.cjc.ro/dyn_doc/anunturi/consultare-dezbatere_publica/2018/BVC-2018.pdf

Nefiind economist de meserie sau să am studii de specialitate în domeniul financiar, îmi vine greu să înțeleg toate mecanismele creării și colectării veniturilor la bugetul județean, asa ca voi avea o singură întrebare la acest capitol. Mai mult de 15 milioane de lei dispar ca și venituri pentru județul nostru față de 2017 ( de la 383.969.782 la 368.338.049 în 2018) – puteți să ne argumentați scăderea încasărilor în proiectul de buget al Consiliului Județean Constanța și ce anume a determinat acest fapt?”, a transmis Bogdan Bola, consilier județean liberal.

Un prim aspect pe care îl punctează consilierul este scădera de la capitolul „Învățământ”, care este mai mare decât jumătate, în comparație cu anul 2017. De asemenea, la același capitol, Bola observă o discrepanță între subcategorii și cere clarificări.

„La capitolul “Învățământ” se prevede o scădere a bugetului de cheltuieli de la 37,43 milioane la 15,87 milioane. Această scădere este datorată faptului că drepturile salariale ale profesorilor din învățământul special au trecut din grija Consiliului Județean în grija Inspectoratului Scolar Județean sau există și un alt motiv? Care este motivul pentru care la acest capitol sumele, care scad dramatic, sunt atât de disproporționat alocate – 3,1 milioane pentru învățământul special și 12,69 milioane sunt trecute la “alte cheltuieli”? Ce reprezintă aceste “alte cheltuieli”, care sunt subordonate, potrivit proiectului de buget, la “alte cheltuieli de funcționare”? De asemenea, vă solicităm să ne prezentați și documentația care a stat la baza alocării acestei sume, de 4 ori mai mare decât cea care are o destinație directă. De ce la capitolul “cheltuielile secțiunii de dezvoltare” cheltuielile prevăzute pentru învățământul special sunt doar de 168.536 lei (la jumătate față de anul trecut)? Nu există niciun proiect din partea Consiliului Județean Constanta de a dezvolta și îmbunătăți actul de educație al celor cu nevoi speciale? La acest capitol intră și bugetul de investiții pentru unitățile de învățământ speciale? Consider că este nevoie de mai mai multă implicare, coordonare și de mai mult interes pentru acest capitol, mai ales având în vedere nivelul educației la nivel național (am mai scris despre acest subiect: https://bogdanbola.ro/romania-fara-educatie-de-calitate-este-o-romanie-saraca/363 )”, a mai scris Bola.

Un plus pe care îl observă Bogdan Bola este la capitolul „Sănătate”, unde există o creștere, însă tot există câteva neclarități. „La capitolul “Sănătate”,ne bucură foarte mult faptul că a fost alocat un buget mai mare cu 4 milioane de lei față de 2017, ajungând la peste 24 de milioane. Bugetul alocat spitalelor generale crește mai mult de două ori față de anul trecut (de la 7,4 milioane la aproape 16 milioane), în timp ce la “alte cheltuieli” bugetul scade simțitor (de la 11,74 milioane în 2017 la 7,29 milioane). Puteți să ne prezentați motivul care a stat la bază creșterii cheltuielilor de funcționare, de la 4,5 milioane în 2017 la 7,2 milioane în 2018? Care este planul de dezvoltare al spitalelor generale în 2018, având în vedere că cheltuielile la acest capitol cresc de la 5,5 milioane la 11,6 milioane în 2018? Ce investiții își propune CJC în acest an care să justifice o astfel de creștere a cheltuielilor? De asemenea, suma de 5,49 milioane lei, prevăzută la “alte cheltuieli pentru dezvoltare”, este previzionată în vreun fel, aveți un set de proiecte la care v-ați gândit?”, punctează consilierul.

C.C.