Bogdan Licu, candidat din partea PSD pentru un post la CCR / USR îl propune pe Cristi Danileț

80

Bogdan Licu, adjunct al procurorului general, va candida din partea Partidului Social Democrat, cu susținerea PNL și UDMR, pentru postul de judecător la Curtea Constituțională deținut de Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul. Și opoziția va avea candidați. USR îl va susține pe Cristi Danileț, fost membru CSM, în timp ce AUR pe Ioan Sabău. 

Nominalizarea urmează să fie efectuată de Camera Deputaților, în condițiile în care Valer Dorneanu a fost ales judecător în 2013 prin votul aceluiași for. În luna iunie urmează să expire și mandatul Monei Pivniceru, nominalizată de Senat, respectiv cel al lui Daniel Morar, nominalizat de Președintele României.

Licu a plagiat din Danileț

Licențiat în drept la controversata universitate privată „Spiru Haret”, Bogdan Licu a ocupat, printre altele, procuror şef la Secţia de Supraveghere a Urmăririi Penale în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, prim-adjunct al  procurorului general, respectiv adjunct al procurorului general.

În august 2015, jurnalista Emilia Șercan, într-un articol publicat pe Hotnews.ro, l-a acuzat de Bogdan Licu că a plagiat teza prin care și-a obținut titlul de doctor în securitate națională, realizată sub coordonarea lui Gabriel Oprea și susținută la Academia SRI. Potrivit sursei citate, din totalul celor 445 de pagini mai bine de o jumătate ar fi fost copiat, una dintre sursele de inspirație fiind chiar Cristi Danileț, pe atunci coleg în CSM cu Licu.

Patru ani mai târziu, potrivit News.ro, Bogdan Licu a obținut la Înalta Curte de Casaţie Justiţie revocarea titlului de doctor, instanţa obligând Ministerul Educaţiei Naţionale să emită un ordinul prin care să ia act de renunţarea benevolă.

Danileț a fost exclus din magistratură, dar are căi de atac

Judecătorul Cristi Dănileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură, la jumătatea lunii decembrie.

Sancțiunea CSM vine în urma unor postări pe care judecătorul le-a făcut pe rețelele sociale. El s-a filmat în timp ce executa mișcări de karate sau când tunde un gard verde. Unele imagini au apărut pe Tik Tok.

Hotărârea adoptată de CSM a adus un val de critici la adresa instituției, în special din zona politică. Și președintele Klaus Iohannis a spus că i se pare „o decizie stranie”.

La scurt timp de la adoptarea deciziei, Comisia Europeană a transmis că urmărește cu îngrijorare ultimele evoluții legate de măsurile disciplinare luate împotriva judecătorilor români.

Recent, magistratul a cerut ca decizia CSM să fie suspendată până când se va judeca procesul excluderii, dar Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea lui Danileț.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Articolul Bogdan Licu, candidat din partea PSD pentru un post la CCR / USR îl propune pe Cristi Danileț apare prima dată în Main News.

Source: New feed