Borrell în PE: Prin deturnarea avionului Ryanair, regimul de la Minsk a ‘încălcat mai multe linii roşii’

6
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, a avertizat marţi că prin 'deturnarea' avionului de linie Ryanair la Minsk şi arestarea ulterioară a unui jurnalist disident şi a prietenei acestuia Belarus a 'încălcat mai multe linii roşii' şi a fost de acord cu parlamentarii europeni că UE trebuie să menţină presiunea împotriva regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează EFE.

Borrell a abordat criza belarusă în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, la două săptămâni după constrângerea avionului Ryanair, care efectua o cursă între Atena şi Vilnius, să aterizeze la Minsk pentru arestarea jurnalistului belarus Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega, de naţionalitate rusă, un act ce a întrunit consensul Celor 27 de a impune noi sancţiuni împotriva regimului Lukaşenko.

'Deturnarea' avionului, a insistat Borrell, a însemnat 'încălcarea mai multor linii roşii', prezentând nu numai un risc pentru siguranţa celor peste 100 de pasageri de la bordul aeronavei, ci şi o încălcare a regulilor aviaţiei internaţionale.

Şeful diplomaţiei europene a calificat drept 'abominabilă' arestarea lui Protasevici şi mărturisirea la care a fost constrâns, difuzată de televiziunea de stat belarusă, în imagini putând fi văzute urme de tortură pe mâinile disidentului.

'Sunt de acord cu dumneavoastră: ne confruntăm cu un dictator, care are sprijinul Rusiei, şi trebuie să continuăm presiunea, utilizând toate capacităţile şi instrumentele noastre pentru a sprijini societatea civilă din Belarus', a spus Borrell.

'Trebuie să îndreptăm sancţiunile spre Lukaşenko şi acoliţii lui pentru a evita ca acestea să afecteze oamenii de rând, dar, cum se spune, nu poţi face o omletă fără să spargi nişte ouă. Trebuie să luăm măsuri care să influenţeze economia belarusă, dar în acelaşi timp să sprijine societatea civilă, mass-media independente şi supremaţia legii', a subliniat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a indicat că noile sancţiuni ţintite împotriva unor responsabili şi entităţi belaruse vor fi adoptate în zilele următoare, în timp ce sancţiuni economice împotriva Belarus ar urma să fie adoptate la următoarea reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre ale UE.

Un consens a fost obţinut la nivelul Parlamentului European pentru a cere UE să acţioneze în mod coordonat împotriva regimului de la Minsk, iar europarlamentarul polonez Andrzej Halicki (din grupul Partidului Popular European din PE) a avertizat că 'există un loc pentru Lukaşenko la tribunalul de la Haga'.AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dãdârlat)