Botoșani: Exercițiu de intervenție în cazul ruperii barajului Rogojești de pe râul Siret

54

Aproape 200 de pompieri, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, medici și asistenți, pompieri voluntari, dar și specialiști ai instituțiilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență au participat, miercuri, la un amplu exercițiu în domeniul situațiilor de urgență,

9a25b367-1a4b-40be-8e73-7cf71251e9e8

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, autoritățile au simulat intervenții după ruperea barajului de la Rogojești, de pe râul Siret, ca urmare a unui cutremur și a unei viituri.

"Potrivit scenariului, în urma unui cutremur de pământ de mare magnitudine, coroborat cu precipitațiile abundente ce au dus la creșterea cotelor râului Siret și a nivelului apei în acumularea Rogojești, s-a produs o breșă în digul barajului de pământ, incident tehnic ce a dus la inundarea localităților din aval", se arată în comunicatul ISU.
Exercițiul a debutat cu simularea unor acțiuni de căutare-salvare a unor persoane dispărute în acumularea Rogojești. Concomitent, s-au derulat misiuni de salvare a unor persoane surprinse de viitură, cu ajutorul elicopterului, precum și de stingere a unui incendiu izbucnit în pădurea Dersca, folosind dispozitivul bambi bucket.

Pentru coordonarea și concentrarea resurselor avute la dispoziție în zonele unde s-au produs situațiile de urgență s-a utilizat tehnologia UAV (Unmanned Air Vehicle), pusă la dispoziție de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială București (INCAS) cu sprijinul Direcției Generale de Logistică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
La activitate, desfășurată sub coordonarea inspectorului șef al ISU Botoșani, col. Cristian Amarandei, a participat și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prefectul Dan Constantin Șlincu și vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta.

La acțiunile de intervenție au participat forțe și mijloace ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Botoșani, Neamț și Suceava.
Exercițiul a urmărit testarea capabilităților de intervenție și de răspuns a forțelor implicate, precum și viabilitatea procedurilor și planurilor de cooperare comune ale structurilor cu atribuții în managementul tipurilor de risc.

AGERPRES/ (AS—autor: Cristian Lupașcu, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)