Brașov: S-a deschis Târgul de Crăciun din Piața Sfatului

51

Târgul de Crăciun din Piața Sfatului a municipiului Brașov a fost deschis, miercuri seara, de primarul George Scripcaru, care a pornit iluminatul festiv de sărbători în oraș și a aprins luminițele în Bradul de Crăciun, în prezența a sute de persoane.

61f1bda8-e0a9-46f0-8092-87b001159b23

''Vă urez să aveți un sfârșit de an liniștit, cu bucurii, cu sănătate, alături de familiile dumneavoastră. Să vă bucurați de sărbătorile care vin și vă invit ca până la sfârșitul anului să participați la toate evenimentele culturale pe care le-am pregătit pentru dumneavoastră", a spus primarul de pe scena amplasată în apropierea Bradului de Crăciun.

După aprinderea iluminatului festiv, pe scenă au urcat trupele Proconsul și celebra formație britanică Smokie, pentru un concert programat a dura peste două ore.

Bradul din Piața Sfatului are 28 de metri înălțime, din care 25 deasupra solului, are 85 de ani și a fost adus de la Vama Buzăului. Este împodobit cu 33.400 de beculețe și flashuri luminoase, 98 de modele luminoase și 800 de metri de beteală. La acestea se adaugă modelele luminoase de pe stâlpii de iluminat din Piața Sfatului și cele de pe Casa Sfatului. La fel de spectaculoase sunt și tavanele luminoase care în acest an au fost montate pe mai multe străzi pietonale din centrul istoric: Republicii, Postăvarului, Michael Weiss, Diaconu Coresi, Apollonia Hirscher, cele trei intrări spre Piața Enescu și strada Valentin Wagner. Toate acestea au fost acoperite cu 30 de km de șiruri luminoase, însemnând aproape 300.000 de beculețe și flashuri.

Și străzile din zona centrală sunt acoperite cu 120 de modele luminoase, iar sediile Primăriei și Prefecturii sunt ornate cu șiruri luminoase de beculețe. Brazi de dimensiuni mai mici au fost împodobiți și în Piața Enescu, Piața Unirii și Piațeta ''Sf. Ioan'' din spatele hotelului Aro, unde a fost montat și un patinoar artificial pentru copii, cu intrare gratuită.

Producători locali și artizani din județele Brașov și Covasna s-au instalat în cele 35 de căsuțe din lemn din Piața Sfatului. Brașovenii și turiștii pot cumpăra de la aceste căsuțe o gamă variată de preparate din carne de porc (slănină, jumări, caltaboș, cârnat), sucuri, dulcețuri, diferite sortimente de zacuscă — toate preparate în casă, dar și cozonaci, prăjituri, ciocolată de casă, vin fiert, ceai, cafea.

De asemenea, se găsesc căciuli din blană, mănuși și șosete tricotate, dar și o gamă variată de decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă.

Săptămâna viitoare vor avea loc în Piața Sfatului mai multe concerte corale, de fanfară, de muzică ușoară.

Joi, 14 decembrie, în intervalul orar 17,30-19,00, va avea loc un concert de muzică specifică sărbătorilor de iarnă interpretată de fanfare — Fanfara din Reci, județul Covasna, Fanfara de la Șinca Nouă, județul Brașov și Fanfara săsească din Brașov. Vineri, 15 decembrie, în același interval orar, corurile ''Unison'', ''Concentus'' și ''Astra'' din Brașov vor interpreta muzică specifică sărbătorilor de iarnă. În 16 decembrie, ansambluri de colindători din județul Brașov vor urca pe scena din Piața Sfatului între orele 17,30-19,00.

Este posibil ca o parte a programului cultural anunțat să suporte modificări din cauza zilelor de doliu național din 14, 15 și 16 decembrie, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

Duminică, 17 decembrie, de la ora 17,30, vor susține un concert solistele de muzică ușoară Nicoleta Oancea Band și Nicola.

În ultima zi a anului vor urca pe scenă, începând cu ora 23,00, Ansamblul de Muzică Populară Țara Bârsei, Taraful Țara Bârsei, Marius Ciprian Pop, Conect-R și Ellie White.

AGERPRES / (AS — autor: Jana Pintili, editor: Marius Frățilă)