Brexit: Macron și Rutte au îndemnat Marea Britanie să facă ‘progrese’ în negocierile cu UE

272

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte au îndemnat joi Marea Britanie să facă progrese în negocierile cu Uniunea Europeană privind Brexit-ul, îndeosebi în ceea ce privește factura "de divorț", informează AFP.

941d7647-4296-4b01-9d7f-bf3ac86bb8c4

"Nu există decât un singur mandat, acela al liniilor directoare agreate de Cei 27, adică o procedură în două faze. Și doar când vor fi făcute progrese suficiente, constatate de către dl. Barnier (Michel Barnier, negociatorul șef al UE — n.r.) vom putea începe fazele următoare", a declarat Macron într-o conferință de presă comună cu Rutte, la capătul unei întrevederi.

Suntem foarte vigilenți în a apăra interesele Uniunii Europene în acest context, a adăugat șeful statului francez.

"Suntem foarte îngrijorați de ritmul în care avansează negocierile", a declarat la rândul său Rutte, insistând că "timpul trece", în condițiile în care "divorțul" dintre UE și Marea Britanie este stabilit să se producă la 29 martie 2019. "Nu putem vorbi de viitor atâta vreme cât nu am realizat suficiente progrese", a insistat și premierul olandez. "În timpul Consiliului European din octombrie, vom stabili dacă au fost realizate suficiente progrese, dar pentru moment, din nefericire, nu este cazul. Lansăm un apel către Marea Britanie și guvernul său să facă progrese", a mai spus Rutte.

AGERPRES/(AS — autor: Gabriela Ionescu, editor online: Daniela Juncu)