Câteva sute de persoane au participat, duminică, la Stațiunea de cercetare viticolă Pietroasele, la a zecea ediție a sărbătorii Tămâioasei românești, care dă startul culesului viilor în Podgoria Dealul Mare.
4e45a1f0-f12f-4949-8c1d-1c80da134169
La sărbătoarea celui mai cunoscut soi românesc de struguri au venit zeci de producători de vinuri, de cârnați și de produse tradiționale românești.
Evenimentul a debutat cu ritualul zdrobitului strugurilor de către tinere îmbrăcate în costume populare. Tineri îmbrăcați în costume tradiționale au umplut linul de vinificație cu struguri aromați de Tămâioasă românească iar câteva fete i-au zdrobit cu picioarele spălate cu apă de izvor, mustul dulce fiind degustat de zeci de turiști și vizitatori.
Octogenarul Matei Zăinescu a declarat pentru AGERPRES că "zdrobitul strugurilor cu picioarele de către tinere fete este un obicei dacic, care conferă celor care beau mustul crud o viață lungă și prosperă".
Primarul Cornel Enache a arătat, la rândul său, că "este o sărbătoare care se va încheia către miezul nopții cu un foc de artificii iar de mâine se dă startul culesului viilor".
Sorin Marin, directorul Stațiunii de cercetări viticole Pietroasele, a precizat pentru AGERPRES că "este sărbătoarea care semnifică începerea culesului, totodată este și vremea primului must și odată cu venirea toamnei, pastrama și mustul sunt foarte bine asezonate. Tămâioasa românească este cel mai reprezentativ vin de la Pietroasele și cel mai medaliat, Tămâioasa românească este soiul care în 1986 a luat Marea medalie de aur la un concurs organizat în Franța, patria vinurilor".
Potrivit acestuia, anul viticol 2017 a fost "unul cu mari probleme, dar cu un final fericit".
"Producția de anul acesta va fi cu circa 10 la sută mai mică, dar scăderea va fi compensată de o calitate foarte ridicată", a mai declarat Sorin Marin.
AGERPRES/(A — autor: Dorin Ivan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)