Ca la noi la nimeni: un nou-născut din Cluj, cu o malformație gravă la inimă, nu poate fi operat din cauză că medicii sunt în concediu

38

Un copil care s-a născut în urmă cu trei zile la Clinica Dominic Stanca din Cluj cu o gravă malformație a inimii nu poate fi operat din cauză că singurii doi medici care știu să facă astfel de interevenții sunt în concediu și vor reveni la muncă abia în 15 ianuarie. Acest lucru arată încă o dată cât de slab este sistemul sanitar din România și cât de ușor se poate muri din simplul motiv că nu avem medici. Totuși, salvarea copilului a apărut în urma unei coincidențe norocoase.

Ștefan s-a născut în 2 ianuarie la Clinica Dominic Stanca din Cluj-Napoca. A fost diagnosticat cu transpoziția vaselor mari si defect septal, o gravă malformație a inimii. Medicii de la maternitate le-au transmis părinților că este nevoie de operație, dar nu se poate face până în data de 15 ianuarie când vor reveni din concediu singurii doi medici care știu să facă intervenții de acest fel: Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și Horațiu Suciu de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș.

Marius Zoltan, tatăl copilului a încercat să caute totuși o soluție în altă parte, mai ales că verdictul în cazul acestei malformații nu este tocmai liniștitor. Băiețelul poate rezista fără operație două-trei săptămâni.

După ce tatăl a luat legătura cu deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care a postat pe Facebook informații despre situația copilului, cazul a ajuns cunoscut și la conducerea Ministerului Sănătății. Marius Zoltan a fost sunat de un secretar al Sorinei Pintea, ministrul Sănătății, care i-a spus că se va rezolva cazul. De asemenea, medicii au devenit foarte comunicativi și s-au oferit ei să îl opereze pe copil fără să mai aștepte să fie contactați. Dar numai după ce revin din concediu.

Între timp, tatăl nou-născutului a aflat că la Clinica Polisano din Sibiu, în 13 ianuarie, va sosi o echipă de medici din străinătate la un schimb de experiență. Clinica din Sibiu și medicii din străinătate sunt soluția salvatoare pentru Ștefan. Copilul va fi operat, gratuit, la Polisano.

Povestea lui Ștefan arată încă o dată minusurile enorme ale sistemului sanitar. Nu este niciun secret faptul că malformațiile la inimă în cazul bebelușilor se fac de către foarte puțini medici. În 2013-2014 secția de chirurgie cardiovasculară pentru nou-născuți din cadrul Institutului Inimii Cluj a fost închisă după ce Manuel Chira a ales să profeseze în domeniul privat timp de un an. Abia după ce s-a întors la Cluj, secția s-a redeschis.

Manuel Chira și Horațiu Suciu fac periodic deplasări la București la Spitalul Grigore Alexandrescu și la Spitalul de Copii Marie Curie, unde efectuează operații pentru copiii cu malformații cardiace.

În toamna anului 2017 a fost semnat un protocol de colaborare între Institutul Inimii Cluj și Spitalul Grigore Alexandrescu București care prevede training pentru medicii și asistentele din Capitală. Este interesant totuși că nimeni, în toată țara, nu a fost disponibil pentru operația lui Ștefan. Toată lumea medicală este în concediu până în 15 ianuarie?