Canada/SUA: Trudeau salută începutul unei ”noi ere”

16
Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că va sublinia, în cadrul convorbirii pe care o va avea vineri cu preşedintele american Joe Biden, ''preocupările'' sale cu privire la decizia acestuia de a anula controversatul proiect de oleoduct Keystone XL dintre Canada şi Statele Unite, salutând în acelaşi timp ''noua eră'' care se deschide între cele două ţări vecine, relatează AFP.

În cadrul acestei convorbiri telefonice prevăzute pentru vineri după-amiază, prima a noului preşedinte american către un lider străin, ''îmi voi exprima preocuparea pentru locurile de muncă şi mijloacele de trai din Canada, în special în Vest'', a declarat premierul Trudeau în cadrul unei conferinţe de presă.

Premierul canadian a admis că ''mulţi oameni din Vestul'' canadian au fost ''foarte dezamăgiţi'' de decizia preşedintelui american de a bloca acest controversat proiect de oleoduct dintre Canada şi Statele Unite.

"Vom continua să fim acolo pentru a-i sprijini pe lucrătorii din toată ţara şi pentru a le apăra interesele în faţa Statelor Unite", a spus el.

Premierul canadian a adăugat că totuşi preşedintele Biden este ''mult mai aliniat (nu) doar cu valorile mele de prim-ministru, ci cu valorile canadienilor'', dând ca exemplu între altele lupta împotriva schimbărilor climatice şi a COVID-19. AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Preda)