CCR deschide calea pentru amânarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie: Parlamentul poate decide o altă dată decât cea stabilită de Guvern

21

Judecătorii CCR au publicat, marți, motivarea deciziei potrivit căreia Parlamentul are dreptul să stabilească data alegerilor parlamentare, după ce aceasta fusese contestată de președintele Klaus Iohannis. scrie G4media. După decizia CCR, Parlamentul ar putea decide prin lege o altă dată pentru alegerile parlamentare decât cea stabilită de Guvern, pentru 6 decembrie.

Organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie stă sub semnul întrebării. Și asta pentru că în motivarea deciziei CCR din 29 septembrie prin care judecătorii constituționali au declarat constituțională legea care dădea Parlamentului dreptul să stabilească data alegerilor parlamentare se menționează că dacă Legislativul chiar votează o lege în perioada următoare pentru amânarea alegerilor, atunci Hotârârea de Guvern prin care acestea erau fixate pe 6 decembrie își pierde valabilitatea.

"... Hotărârea Guvernului nr.744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.816 din 4 septembrie 2020, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă [art.6 alin.(2) din Legea nr.208/2015], îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate".

motivarea CCR

Mai mult, CCR precizează că „alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”. Judecătorul Daniel Morar a făcut opinie separată la decizia CCR.

Mandatul actualului Parlament expiră pe 21 decembrie.

Legea declarată constituțională de CCR nu este încă în vigoare, ea nefiind încă promulgată de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului are la dispoziție zece zile să decidă dacă o promulgă sau o trimite Parlamentului la reexaminare, scrie G4Media. Care poate să o voteze rapid în aceeași formulă, iar atunci președintele va fi obligat să o promulge.

Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul, nu guvernul, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.

Ciolacu, în urmă cu două săptămâni: E posibil să depunem un proiect de amânare a alegerilor din 6 decembrie.

În urmă cu două săptămâni, președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara la Antena 3 că este posibil ca în Parlament să fie depus un proiect de lege pentru amânarea alegerilor din 6 decembrie. Declarație repetată și în urmă cu trei zile: „Nu PSD va amâna aceste alegeri” dar „dacă vom avea 4.000 de infectări pe zi cred că e legitim un vot în Parlament pentru a amâna alegerile” parlamentare, a spus Ciolacu, citat de Hotnews.