Ce pensie uriaşă are un fost şef IPJ Constanţa. În paralel, mai are şi slujbe la stat

166

A demisionat după ce i-a luat foc un tramvai în mers

Ce pensie uriaşă are un fost şef IPJ Constanţa. În paralel, mai are şi slujbe la stat

Dumitru Catană

Un fost comandant al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, ajuns ulterior şi director general al Autorităţii Navale Române (ANR), pentru a se refugia, la pensie, în politică, a rămas recent fără slujba pe care o presta la stat, în subordinea primăriţei Capitalei, Gabriela Firea. Vorbim despre Dumitru Catană, care a mai ocupat în trecut şi funcţii de conducere în Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), celebrul serviciu secret Doi şi-un Sfert al MAI. Ce atrage atenţia la Catană este pensia uriaşă pe care acesta o încasează, în paralel cu joburile bănoase de la stat: aproape 10.000 de lei net pe lună.

Dumitru Catană a demisionat săptămâna trecută de la conducerea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), după ce un tramvai a luat foc în plină zi, în timp ce mergea. Fostul şef al spionilor, al Poliţiei Constanţa şi al autorităţii navale supreme din România ajuns acum şef peste autobuzele şi tramvaiele lui Firea a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie de la RATB în ianuarie 2017.

Firea de la Capitală şi Pandele din Voluntari, şefii lui Catană

Catană deţine, alături de soţia sa, două terenuri intravilane într-o locaţie pe care o ţine secretă şi două case de vacanţă, de asemenea cu adresă necunoscută. Fostul comandant IPJ Constanţa mai are o Skoda, dar şi 225.000 lei, 19.850 de dolari şi 98.500 euro în bănci. Catană este directorul general al Green City Voluntari SA, firma de peisagistică a Consiliului Local Voluntari, oraşul ilfovean în care este primar Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea.

Fostul poliţist devenit funcţionar local a câştigat de pe urma Green City Voluntari o remuneraţie de numai 15.310 lei, la care se adaugă 12.700 lei de la Primăria Municipiului Bucureşti, în timp ce soţia sa, Gabriela Catană, a declarat venituri de 73.493 lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

În plus, Catană a declarat venituri de 2.000 lei de la Universitatea Maritimă, unde este plătit cu ora, 12.000 lei de la Consiliul de Administraţie al ACMVOL Design SA şi 8.800 lei de la Consiliul de Administraţie al Security Vol SA, ambele firme controlate de Consiliul Local Voluntari. Cireaşa de pe tortul veniturilor lui Dumitru Catană este însă pensia pe care acesta o primeşte de la MAI: 117.600 lei. Asta înseamnă o pensie lunară de 9.800 lei, fără doar şi poate una din cele mai mari din România.

Rocsana CRISTEA