Ce se întâmplă cu funcția de primar al Sectorului 5, după condamnarea lui Cristian Popescu Piedone

142

Condamnarea definitivă a lui Cristian Popescu Piedone la 4 ani de închisoare cu executare duce automat la pierderea mandatului de primar al Sectorului 5, iar Guvernul are la dispoziție cel mult 100 de zile pentru a declanșa alegeri anticipate în sector.

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv, joi, 12 mai, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv. Potrivit Legii, Sectorul 5 a rămas fără primar chiar în ziua în care s-a dat sentința finală.

Cu o săptămâna înainte, fostul edil declara că și-a delegat o parte din atribuții către unul dintre cei doi viceprimari.

Într-o eventualitate, ferească Dumnezeu de o decizie nefavorabilă, instituția trebuie să funcționeze. Să nu piardă nicio oră. Oamenii trebuie să își primească salariile”, a declarat Cristian Popescu Piedone, pentru Main News, pe 2 mai.

Acum, în Sectorul 5 urmează să fie organizate alegeri anticipate. Concret, prefectul Capitalei, Toni Neacșu, trebuie să emită un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului.

Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului”, se arată în Codul Administrativ.

În 10 zile începând de joi, referatul întocmit de secretarul general al Prefecturii trebuie să fie transmis prefectului. În mod normal, sunt puse la dispoziție alte 10 zile în care primarul poate ataca la instanță ordinul prefectului.

Instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă”, potrivit sursei citate.

În cazul în care ordinul nu va fi atacat în instanță, prefectul înaintează o cerere către Guvern. Executivul va stabili, ulterior, data organizării alegerilor anticipate.

Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului (n.r. de când a fost publicat ordinul prefectului)(…) sau de la data pronunţării hotărârii instanţei”, prevede Codul Administrativ.

CITEȘTE ȘI: BREAKING Cristian Popescu Piedone, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Ce se întâmplă cu funcția de primar al Sectorului 5, după condamnarea lui Cristian Popescu Piedone apare prima dată în Main News.

Source: New feed