Centrul Diakoniewerk din Sebeș ajută tinerii cu dizabilități să devină cetățeni utili ai societății

157

În timp ce pentru majoritatea dintre noi, să fi util este un lucru obișnuit, pentru zece tineri cu dizabilități din Sebeș, a fi util este modul în care a primit un nou sens. Tinerii învață să confecționeze obiecte de artizanat, pe care le vând și care îi ajută sa își finanțeze o parte din necesitățile centrului. La complexul pentru servicii sociale din Sebeș al asociației Diakoniewerk vin tineri cu schizofrenie, sindrom down sau chiar hipoacuzici. Aici învață să fabrice diverse obiecte de artizanat, ca la un serviciu. Pentru majoritatea, faptul că sunt utili, ca au o ocupație zilnică, a făcut să li se schimbe viața. Mai ales că pentru munca prestată primesc și un mic salar lunar. Ciprian Aron, pedagog, ne spune ce se lucrează de fapt la centrul Diakoniewerk. ”Lucrăm în tâmplărie, decorațiuni din lemn, obiecte din sticlă și săpun din glicerină. În funcție de capacitățile pe care le are fiecare, stabilim activitățil pe care le fac, pe lângă terapiile ocupaționle, le organizăm excursii, îi ducem la înot, le organizăm excursii, carnaval, îi scoatem din mediul familial și să câștige deprinderi de independență și socializare” Dotați cu uneltele și materia primă de care au nevoie, tinerii învață să facă altceva decât să stea și să se simtă inutili. Pentru părinți și pentru instructori, evoluția pozitivă a tinerilor este cel mai mare câștig. Chiar dacă centrul încearcă să se autofinanțeze, ]ntotdeauna este loc de mai bine. Cristina Danciu este șeful complexului de servicii sociale Sebeș al Diakoniwerk. ”Ca și serviciu încercăm să îi implicăm în activități de terapie ocupațională, de petrecere a timpului liber, le oferim și o masă caldă, iar acest lucru contribuie per ansamlu, la dezvoltarea lor armonioasă. Pentru ei este mai mult decât un loc de muncă, s-a creeat o comunitate puternică și acolo se vede unitatea care se formează în timp, încercăm să îi facem vizibili, sa nu mai apară doar ca numere în anumite acte ci să fie persoane care se implică activ în comunitate” Tinerii participă cu obiectele pe care le confecționează la târgurile de profil din zonă, iar coordonatorii centrului spun că vor să încerce să își diversifice modul de valorificare a acestora, spre folosul celor care le produc.

Povestea centrului începe în anul 2012, când, prin buna colaborare cu autorităţile locale s-a reuşit a deschiderea unui centru de zi cu o capacitate de 10 locuri pentru persoane cu dizabilităţi din municipiul Sebeş. jud. Alba. Nevoia pentru servicii sociale de terapie ocupaţională a fost sesizată prin serviciul de îngrijire la domiciliu şi prin centrul de consiliere socială, se arată în prezentarea oficială a centrului, pe site-ul http://diakoniewerk.ro/sebes/.

Muncă are un rol important în viaţa fiecăruia

Domeniul de activiate constă în confecţionare de obiecte mici, decorative din lemn. Astfel persoanele cu dizabilităţi au posibilitatea de a-şi dezvolta compentenţe noi şi de a contribui prin creativitatea proprie la crearea de noi produse.

Totodată prin activităţi de timp liber cum ar fi muzică şi excursii se urmăreşte dezvoltarea competenţelor sociale, creşterea stimei de sine şi integrarea în societate. Obiectivul principal al serviciilor oferite este de a crea un mediu plăcut în care fiecare să se simtă util şi preţios, cu talentele proprii.