Cineastul ungar Karoly Makk, laureat al Premiului Juriului de la Cannes, a murit la vârsta de 91 de ani

255

Regizorul ungar Karoly Makk, laureat al Premiului Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în anul 1971, pentru lungmetrajul "Szerelem" ("Love"), a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat miercuri Academia Szechenyi pentru Arte și Litere pentru agenția de presă MTI.

69e4e79f-7c3b-4579-8b5e-a081fdebc334

Considerat unul dintre cei mai talentați cineaști ungari de după Al Doilea Război Mondial, Karoly Makk a devenit cunoscut grație unor filme care atacau temele-tabu din epoca Ungariei comuniste, precum represiunea politică și sexualitatea, potrivit AFP.

În 1954, filmul "Simon Menyhért születése", regizat de Karoly Makk, a fost nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de la Veneția.

Șase dintre filmele sale au fost selectate în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, iar lungmetrajul "Szerelem", care descrie viața din Ungaria în timpul regimului stalinist al lui Matyas Rakosi (1949-1956), a câștigat Premiul Juriului la ediția din 1971.

Lungmetrajul "Macskajáték" ("Cat's Play") din 1974, ce narează viața a două surori despărțite de mult timp, i-a adus o nominalizare la premiul Oscar la categoria "cel mai bun film străin".

În 1982, cineastul ungar a câștigat premiul FIPRESCI la Cannes cu filmul "Egymásra nézve" ("Another Way").

Începând din anii 1950, Karoly Makk a predat la prestigioasa Academie de artă dramatică și cinematografică din Budapesta.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bădescu, editor online: Daniela Juncu)