Claudiu Frânc (FCBR): România, invitată în premieră să adere la familia Bălțatei la nivel european

278

Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că în cadrul manifestărilor de la Târgu Mureș dedicate Zilei Naționale a Bălțatei, România a fost invitată, în premieră, să adere la Asociația de Bălțată din Europa.

1cd3f9e8-1d5f-4a6e-a318-182fbb5a2aa8

'Invitații noștri străini, între care și secretarul general al Asociației de Bălțată din Europa, dr. Georg Rohrmoser, au invitat România, pentru prima dată, să adere la marea familie a Bălțatei la nivel european. În septembrie, la Paris, va avea loc Adunarea Generală a Crescătorilor de Bălțată și sperăm să apară și steagul României alături de celelalte 11 state care sunt deja membre. Este o mare cinste pentru noi, ca fermieri, dar și o mare responsabilitate și o mare angajare a noastră, odată cu intrarea noastră în această mare familie europeană a Bălțatei. Fermierii din România vor avea ocazia să intre cu controlul oficial al performanței, cu evaluarea animalelor, cu bonitarea lor, după un program unic, european, nu așa cum facem noi acum. Sunt lucruri care trebuie făcute într-un sistem unitar', a arătat Frâncu.

Președintele FCBR a spus că invitația adresată României de a se alătura Asociației de Bălțată din Europa a venit atât pe fondul eforturilor fermierilor români de a păstra și dezvolta această rasă, care a ajuns la 60% din ponderea populației bovine din țară.

'Ne-au invitat văzând cât am muncit în România pe această rasă, ponderea Bălțatei în populația bovină care se apropie de aproape 60% din efectivul total. Dar și ei sunt interesați să crească baza de selecție și aceasta pentru că avem o mare specificitate și o varietate în arealul de creștere. La Expoziția de la Târgu Mureș, organizată de Ziua Națională a Bălțatei, avem animale din 5 județe, pentru a arăta varietatea acestei rase. Sperăm să determinăm și instituțiile statului român că programele de ameliorare pe care le finanțează să fie pentru fermieri și în interesul regionalizării acestei rase la nivel național. Nu putem să dăm exclusivitate unei cărți de rase, la fel cum Germania are 8 cărți de rase, Austria are 11 cărți de rase și în România trebuie să existe măcar încă o variantă pentru fermieri ca să își poată căuta locul în programul de ameliorare, fiecare pe direcția lui de reproducție', a subliniat Claudiu Frânc.
Acesta a afirmat că, din păcate, în România programele de ameliorare 'sunt făcute pe genunchi', întrucât prioritățile nu sunt cele pe care le doresc fermierii, de exemplu cum ar fi testarea de tăurași pentru a găsi tauri de valoare foarte bună.

Pentru scoaterea în evidență a Bălțatei Românești de tip Simmental, FCBR, alături de Asociația Organizația Națională de Însămânțări artificiale, BVN SEMTEST Târgu Mureș, Asociația Crescătorilor de Tauine din județul Mureș, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Târgu Mureș și Asociația Agricultorilor Maghiari din România — Organizația Mureș, au organizat la Târgu Mureș a doua ediție a Zilei Naționale a Bălțatei.

'Așa cum fiecare dintre noi are nevoie de o zi de naștere, așa și vaca are nevoie de o sărbătoare. Suntem unele dintre puținele sectoare din zootehnia românească care am găsit o zi și a fost o dorință a colegilor noștri ca să avem o sărbătoare a vacii. Am reușit să impunem acest lucru în România după foarte lungi perioade de absență a acestei manifestări. Dar cum trecem granița și mergem spre Vest vedem că această sărbătoare a vacii este organizată și de două trei ori pe an, în funcție de cât de dezvoltat e acest sector în țările respective. Bălțata de tip Simmental este cel mai corect termen. Discutăm despre o globalizare a acestei rase la nivel european, toate statele care au Bălțată s-au reunit deja într-o asociație care are deja programe de ameliorare, dar menținându-și fiecare denumirea, Bălțata Austriacă, Bălțata Maghiară, la fel cum la noi este Bălțata românească. Și asta cu toate că uniformitatea și intervenția cu material genetic care s-a făcut deja discutăm de o Bălțată de tip Simmental', a precizat Claudiu Frânc.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)