Cluj: Președintele Parlamentului Ungariei, printre participanții la Zilele Culturale Maghiare

64

Peste 250.000 de persoane sunt așteptate să participe, începând de sâmbătă, la cele circa 500 de evenimente care vor avea loc în cadrul ediției a opta a Zilelor Culturale Maghiare (ZCMC), ce se desfășoară la Cluj-Napoca, la manifestări anunțându-și prezența și președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

5703b484-cd54-4da5-a88b-bac9048d487c

Manifestările vor începe sâmbătă dimineața, la ora 6.30.

"Sâmbătă, 12 august, ziua 0 a festivalului, la ora 6.30 se dă startul celei de-a XIX-a ediții a Excursiilor memoriale de anduranță 'Kós Károly', organizate de Societatea Carpatină Ardeleană. (…) De la ora 11.00 începe Ziua Ecvestră Maghiară. Manifestarea se desfășoară la Centrul de călărie Szilaj de pe strada Lombului și include de la concursuri de galop și probe de forță a cailor de tracțiune la dresaj liber și demonstrații ale arcașului călare. În fața Bisericii Sfântul Mihail, de la ora 11.00, va fi vernisată expoziția bilingvă In memoriam, care cinstește memoria familiilor martirilor de la Arad (1849). Evenimentul va fi deschis de Molnár-Bánffy Kata, inițiatoarea expoziției. La ora 19.00, pe strada Iuliu Maniu nr. 4, se deschide oficial Curtea Berilor Artizanale Maghiare, locul de întâlnire al clujenilor cu invitații la ZCMC, cu organizatorii și presa. Aici vor avea loc discuții, dezbateri, prezentări de beri, precum și petrecerile după concertele din Piața Unirii', se arată într-o informare transmisă, vineri, de organizatori.

Duminică, de la ora 16.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va avea loc vernisajul expoziției Satul și țăranul în pictura transilvăneană, o selecție de opere ale artiștilor plastici transilvăneni realizată de Alin Samochiș, care a adunat piese unice, puțin cunoscute publicului larg, provenite atât din colecții particulare, cât și din cea a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

'În mansarda Bastionului Croitorilor, de la ora 18.00, se va deschide expoziția de fotografie Statuia Matia Corvin, simbolul Clujului. Cele peste 30 de fotografii care surprind statuia de-a lungul timpului au fost adunate de curatorii expoziției Ancuța-Lăcrămioara Chiș și Ucu Bodiceanu. Un concert inedit de orgă și saxofon va avea loc de la ora 19.00, în Biserica Sfântul Mihail. Interpretează Reman Zoltan (saxofon) și Potyo Istvan (orgă). De la ora 20.00, în Parcul de sculpturi Arkhai de la Vlaha, va avea loc concertul trupei underground Balaton. Una dintre trupele alternative cult ale Ungariei, Balaton a fost înființată în 1979 de compozitorul Víg Mihály, cunoscut pentru numeroasele compoziții realizate pentru filmele lui Béla Tarr și Hunyadi Károly', se mai arată în informare.

Ziua de luni debutează cu deschiderea pentru public a turnului Bisericii Sfântul Mihail, care poate fi vizitat între orele 10.00-16.00.

'De la ora 10.00 se deschide Autobuzul Arany 200 — Expoziția mobilă a Muzeului Literar Petofi, în parcarea Teatrului Maghiar de Stat. Expoziția prezintă cariera, relațiile și importanța de azi a poeziei lui Arany János și cuprinde poeme, imagini, diferite documente și copii de relicve. În autobuz au fost încorporate jocuri manuale și instrumente digitale, care nu garantează doar divertismentul, ci ajută și la aprofundarea cunoștințelor. Între 12.00-13.00, în Piața Unirii, va avea loc Dans în piață, un eveniment de prezentare a celor 20 de ansambluri din 7 țări participante la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor 'Sfântul Ștefan'. Festivalul este o sărbătoare a folclorului autentic al grupărilor etnice și culturilor regionale europene și a devenit, în cei 19 ani de existență, un eveniment important în viața culturală a minorităților etnice din Europa Centrală", menționează sursa citată.

Tot luni, de la ora 19.00, la Opera Maghiară, va avea loc Gala de deschidere a celei de-a opta ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, cu spectacolul Canon dansant Hommage a Kodaly, în interpretarea Ansamblului Popular Maghiar de Stat. (…)

'Spectacolul va fi precedat de discursurile ținute de Gergely Balazs, organizator principal, președintele Asociației Clujul Comoară, Tokes Laszlo, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania și Kover Laszlo, președintele Parlamentului Ungariei', se mai arată în informarea organizatorilor manifestării.

AGERPRES/ (AS-autor: Marius Septimiu Avram, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)