Clujul, murdărit de o inițiativă secretă a Statului Maghiar. De Ziua Națională a României, vor să expună Coroana lui Ștefan, Regele Ungariei Mari, la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei

155

În Cluj-Napoca există oameni care pot muta munții atâta forță au, dar ei mută numai munții care le convin lor.

În mare secret, vreo 10 oameni de afaceri strong din acest oraș, au finanțat discret un eveniment interesant: un concert al Filarmonicii clujene care de 1 Decembrie, Ziua Națională a Românei, va concerta la Viena Împăratului, exact în Sala Mare a celebrei MusikVerein.

Un gest frumos de îndrăzneală pornit de la Cluj pentru a starta Centenarul, o palmă morală pentru mai marii României de la București, care nu sunt în stare să facă nimic pentru acest mare eveniment.

Acest conglomerat de oameni puternici, ce-și spun “leaderi” - și care trebuie aplaudați pentru această inițiativă, se fac însă că plouă când este vorba despre aspecte importante ale orașului lor.

Autoproclamații “leaderi” mustesc de patriotism național și local, dar numai când au ei chef și numai în gașcă – Gașca lor. Pe acești oameni nu-i interesează însă că, exact sub nasul lor și chiar în aceste momente, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (care oricum e vai de capul lui, dar pe nimeni nu interesează) urmează să primească, chiar mâine dimineață, un artefact cu o încărcătură simbolică mai fierbinte ca oțelul încins: Coroana Regelui Ștefan al Ungariei – simbolul Ungariei Mari. Asta fix înainte de 1 Decembrie, fix în perioada în care debutează manifestările Centenarului Marii Uniri, fix în apropierea Zilei Culturii Naționale și fix în momentul în care cei de la MNIT au decis să nu facă nici o expoziție cu și despre Marea Unire.

În marele oraș al “marilor” “leaderi” o șleahtă de slugi care conduc Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, au primit astăzi instrucțiuni precise de la Statul maghiar despre cum are chef acesta să fie primită mâine dimineață Coroana, unde să fie expusă – ba, poate că Statul maghiar are și chef să dăm jos cuvânul Național din sigla muzeului și să-l intitulăm de acuma Muzeul Maghiar de Istorie al Transilvaniei.

Să nu mă înțelegeți greșit, știți bine că susțin multiculturalitatea, că iubesc și respect etnia maghiară căreia Clujul îi datorează atâtea, dar refuz, ca cetățean și jurnalist important al acestei comunități (sigur nu atât de important încât să fiu în “Grupul de la Cluj al leaderilor”), refuz să cred că Ziua Națională a României și demnitatea acestui oraș, Inima Ardealului, pot fi întinate de această expunere subită a Coroanei Regelui Ștefan, simbolul Ungariei Mari. Sunt cu atât mai șocat cu cât, de la lucrători ai muezului: profesori și custozi, mi se spune că se fac presiuni inimaginabile pentru ca această Coroană să fie instalată mâine în locație, deși pentru ea nu s-au efectuat protocoale diplomatice de transfer de patrimoniu. Sunt curios dacă Vama Română a primit instrucțiuni și documente valide pentru acest transfer? Sunt curios dacă șefii poliției clujene au fost înștiințați de sosirea acestui artefact important și dacă vor securiza traseul?

Sunt curios dacă firma de securitate ce va păzi artefactul îl poate ține în siguranță, având în vedere că 90% din clădire este în renovare? Sunt curios dacă oamenii normali la cap conștientizează ce incident diplomatic s-ar crea dacă Coroan lui Ștefan ar fi furată?!

Dar cel mai curios sunt cum mă vor înjura printre dinți marii “leaderi” ai „Grupului de la Cluj”, despre care acum aud că vor să-și dea cu părerea și despre presa locală, când vor citi aprecierile mele și această informație extrem de importantă dezvăluită în acest material.

Și, după ce le trece cu înjurătura, poate se și gândesc să ia atitudine că, în timp ce ei încearcă un lucru bun pentru România la Viena, niște nesimțiți se cacă pe identitatea noastră națională fix în ograda noastră a clujenilor (știu că iar vor sări în sus arienii verbali ai Clujului – Alexa iar scrie buruienos).

I-am spus odată unui “mare” “leader”: „Degeaba ai atâta forță, mai ales că ești umflat de cash și putere, dacă nu o folosești pentru ceea ce contează”.

Deci, cine vine în weekend să ne bucurăm împreună cum Statul maghiar ne arată fosul?