Codîrlașu (CFA Institute): Piața a experimentat o ajustare a ratelor de dobândă către niveluri care să incorporeze inflația anticipată

92

Majorarea indicelui ROBOR din ultima perioadă ar putea avea la bază sporirea anticipațiilor inflaționiste și a celor de creștere a dobânzii de politică monetară, a explicat marți pentru AGERPRES președintele CFA Institute, Adrian Codîrlașu.

e078325c-5a03-404a-bd58-76434a2dc28e

"Am avut o majorare a anticipațiilor inflaționiste și, de asemenea, anticipații de creștere a dobânzii de politică monetară. Prin urmare piața a experimentat o ajustare a ratelor de dobândă către niveluri care să incorporeze și mai mult rata de inflație anticipată", a spus Adrian Codîrlașu.

Acesta a explicat că, în viitor, inflația este anticipată să se majoreze, prin urmare anticipațiile inflaționiste pot duce la dobânzi mai ridicate deoarece dobânda trebuie să fie real pozitivă. Dar cum mediul extern este dominat de rate de dobândă real negative, atunci este posibil ca și România să experimenteze în continuare rate de dobândă real negative.

"În general, ratele de pe piața monetară se mențin în jurul ratei de politică monetară. Prin urmare, anticipațiile de evoluție a ratei de dobândă de politică monetară vor conduce la valorile viitoare ale ROBOR, pe toate scadențele. Analiștii anticipează între o majorare și trei majorări de rată de dobândă. Acesta înseamnă între 0,25 de puncte de bază și 0,75 de puncte de bază", a declarat Adrian Codîrlașu.

Potrivit acestuia, majoarea ar putea începe chiar din acesta an, dar mai sigur va fi efectuată pe parcursul anului viitor.

La începutul acestei luni, ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, a atins 1,8% la trei luni, în comparație cu 0,87%, la începutul anului. Indicele ROBOR la 6 luni a urcat, de asemenea, la 1,78% pe an.

AGERPRES/(AS — autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)