Codul bunelor maniere descris în cartea „Tot ce trebuie să ştie bărbatul genial“. Cum se aşază corect masa acasă

135

Cărţile care ne învaţă normele de comportament civilizat sunt la mare căutare în toată lumea. Nu întâmplător “Codul bunelor maniere astăzi” s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. O carte la fel de importantă a apărut recent la editura Baroque Books&Arts. Este vorba despre lucrarea „Tot ce trebuie să ştie bărbatul genial”, de Oliver Kuhn. Bărbaţii sunt învăţaţi cum să devină lorzi. Învaţă despre eleganţă, filosofie, literatură şi artă, vinuri, astronomie, fotbal, sex, seducţie, geografie, religie, bunele manire, design. bricolaj şi altele.
Ne vom opri astăzi la lecţia ce ţine de aranjarea farfuriilor şi tacâmurilor. -Dacă se serveşte un singur fel de mâncare, tacâmurile sunt plasate în dreapta farmuriei. -Dacă sunt mai multe feluri, furculiţele stau în stânga, iar cuţitele şi lingura de supă la dreapta. -Tacâmurile se folosesc în ordine, dinspre exterior în interior. - Cuţitul mic se foloseşte pentru a unge cu unt felia de pâine, nu pentru a o tăia. Pâinea se rupe cu mâna. - Lingura de supă se duce cu vârful spre gură. Excepţie: în Marea Britanie, lingura de supă se duce cu partea lată la gură. - Tacâmurile folosite nu trebuie să atingă masa. - Tacâmurile se apropie de gură, nu invers. Iată şi alte câteva sfaturi nepreţuite: -Tacâmurile nu se folosesc cu mişcări ample.
-Nu vorbi niciodată cu gura plină. -Înghite tot ce ai în gură şi abia apoi poţi să bei din pahar. -Se ia câte o bucăţică de unt din untieră şi se pune în propria farfurie. - Este politicos să guşti câte puţin din tot ce este pus pe masă. -Se pune puţin în farfurie, nu se umple niciodată. -Cuţitul nu se duce la gură. -Nu te şterge niciodată cu şervetul pe faţă. -Nu trebuie să sufli în mâncare, dacă este prea fierbinte, poţi să începi să mănânci dinspre marginea farfuriei. - Nu te balansa pe scaun şi nu pune coatele pe spătar. - Când ai terminat de mâncat nu trebuie să împingi farfuria deoparte. -Obiectele personale nu se pun pe masă (ochelari, chei, telefon, portofel, mănuşi, pălărie). Geanta se pune lângă picioare, nu lângă scaun, ca să încomodeze chelnerul. Nici pe spătarul scaunul. -Dacă trebuie să mergi la toaletă, te ridici discret şi laşi şervetul pe scaun.